Головна Новини Ринок України На українському ринку спостерігається низька пропозиція вишні

На українському ринку спостерігається низька пропозиція вишні

Пропозиція вишні на ринку України сьогодні є значно меншою, ніж в 2018 році.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Інфо-Шувар”, це пов’язано з тим, що сезон збирання вишні тільки починається, а затримка в порівнянні із минулим роком становить більше 10 днів. Причина – холодна погода веною та на початку літа.

Водночас пропозиція вишні сьогодні є меншою навіть в порівнянні із 2017 роком, коли українські садівники зібрали один з найгірших врожаїв вишні.

У Львові, на найбільшому в Західному регіоні гуртовому ринку ОРСП “Шувар” свіжу вишню сьогодні продають по 40-50 грн/кг (1,33- 1,66 євро/кг). Рік тому ціни формувались в діапазоні 10-20 грн/кг (0,33-0,66 євро/кг), а в кінці першого тижня липня 2017 року вишня коштувала 25-27 грн/кг (0,83- 0,90 євро/кг).

Переробні підприємства, які є головними покупцями вишні, вважають, що високі ціни на сировину та дефіцит її комерційних партій на ринrу можуть спровокувати збільшення обсягу імпорту замороженої вишні в цьому сезоні. Зазвичай найбільшим постачальником цієї продукції в Україну є Польща, але цього сезону з польською вишнею теж проблема – сировини менше, вона є дорожчою.

На початку липня польська заморожена вишня 1 класу на зовнішньому ринку пропонується по 1,15-1,25 євро/кг, це мінімум на 30% дорожче ніж рік тому і здебільшого мова йде про перехідні запаси з 2018 року.

В Україні заморожену вишню врожаю 2018 року сьогодні можна купити по 1,3-1,4 євро/кг.

Фахівці галузі вважають, що ціни на сировину нового врожаю і на зморожену вишню були б ще вищими, якби не великі перехідні запаси із попереднього сезону.

Перегляди: 0