Головна Новини Ринок України Україна зменшує виробництва експортоорієнтованої молочної продукції

Україна зменшує виробництва експортоорієнтованої молочної продукції

У травні 2019 року молочний ринок України характеризувався скороченням виробництва експортоорієнтованих продуктів: масла, сухого збираного молока, та сирів.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціації виробників молока, загалом у травні вироблено 186,9 тис. тонн молочної продукції. У її структурі найбільшу частку займало молоко та вершки різних видів і жирності ? 84,8 тис. тонн, або 45,4%.

Традиційно найбільше вироблялося молока до 1% жирності. Його в травні було вироблено 40,4 тис. тонн, що на 4,9% менше, ніж у травні минулого року, проте загальні об’єми за період з січня по травень 2019 залишилися такими ж, як і в 2018 ? 181,8 тис. тонн.

Водночас молока вище 1% жирності за звітний місяць виробили 38,8 тис тонн. Не дивлячись на те, що це було на 1,2% менше, ніж у травні минулого року, загальний об’єм за період з січня по травень зріс на 3,5%, до 201,6 тис. тонн.

Друга позиція у частці виробництва готової молочної продукції належить групі молочнокислих товарів ? йогуртам, кефірам, сметані тощо ? 19,4%. Їх у травні вироблено 36,3 тис. тонн. Це на 4,2% менше, ніж у травні минулого року. Проте, в цілому за період з січня по травень, об’єми залишилась аналогічні минулорічним ? 170 тис. тонн.

Третя позиція по об’ємах виробництва, враховуючи сезон, належить морозиву ? 23,6 тис. тонн, або 12,6%. Його було вироблено у травні 23,6 тис. тонн. Це все ж, на 16,2% менше ніж за травень 2018 року. Загалом таке падіння можна вважати умовним, оскільки значні об’єми морозива та іншого харчового льоду було вироблено у перші місяці року.

Виробництво масла продовжує демонструвати свій спад. У травні воно скоротилося на 20%, а фактичний місячний об’єм склав 8,8 тис. тонн та 34,8 тис. тонн ? за період січня-травня 2019 року.

Наразі це зумовлено зниженням попиту і падінням цін на масло у ЄС, який є ключовим гравцем даної товарної позиції на світовому ринку.

Перегляди: 0