Головна Новини Ринок України Українські молокозаводи скорочують закупівлю сировини

Українські молокозаводи скорочують закупівлю сировини

У другій половині літа проблеми переробників загострилися, в той час як для виробників молока ситуація покращилася ще більше.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на infagro.com.ua, основна причина для обох категорій однакова – відчутне зниження пропозиції сировини і, як наслідок, її подорожчання.

Переробники згодні купувати молоко за дедалі більшою ціною, хоча влітку навіть при зниженні виробництва молока повинні бути надлишки, які необхідно експортувати. І тут виникає проблема – як зробити конкурентоспроможну продукцію для продажу на зовнішніх ринках з сировини, яка зараз вже дорожче, ніж у багатьох східноєвропейських країнах?

А якщо ще врахувати неймовірне (і незрозуміле) зміцнення курсу гривні, то експорт молочних продуктів стає абсолютно невигідним. Адже останнім часом внутрішні ціни на масло, сухе молоко і сироватку виявилися вищими за ціни попиту більшості імпортерів. Тому реалізація переорієнтується на внутрішній ринок або випуск продукції просто скорочується, щоб уникнути збитків.

В цілому, можна сказати, що підсумки року покажуть сумну статистику переробки молока. У першому півріччі молочні заводи закупили на 8% менше сировини, ніж за відповідний період минулого року. Це сигнал про те, що переробну галузь необхідно рятувати, поки український ринок остаточно не заполонили молочні продукти наших європейських сусідів.

Перегляди: 0