Головна Новини Ринок України У вересні прибутковість виробництва молока в Україні суттєво зросла

У вересні прибутковість виробництва молока в Україні суттєво зросла

У вересні 2019 року Український молочний індекс (УМІ) зріс відразу на 18,7%. Це більше ніж у 1,5 раза вище за показник за вересень минулого року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на повідомлення економіста інвестиційного департаменту ФАО Андрія Ярмака, галузь не бачила такого рівня умовної прибутковості виробництва молока професійними господарствами у вересні з 2013 року.

Крім того, УМІ за ІІІ квартал 2019 року вище показника за аналогічний період минулого року на 42,4% і середній – на 26,6%. Накопичувально за три квартали поточного року УМІ вищий за минулорічний на 22,6%.

Третій квартал за рівнем показника умовної прибутковості виробництва молока був найкращим в історії. Однак зростання УМІ відбувалося на тлі падіння виробництва молока і втрати ринків збуту, а, отже, й ускладнення ситуації для українських переробників. Вони виявилися затиснутими між зростанням конкуренції на ринках збуту кінцевої продукції та зменшенням пропозиції сировини.

Погіршення фінансового стану переробників внаслідок такої ситуації може призвести до погіршення стану розрахунків за молоко, застеріг експерт. Тим часом власні кооперативні проєкти з переробки фермерами рухаються не так швидко, як планувалося.

“Збільшення прибутковості не призвело до зростання інвестицій у молочне виробництво, адже зараз всі чекають на відкриття ринку землі”, – зазначив Андрій Ярмак.

За його словами, зростання УМІ відбувалося не стільки за рахунок зростання ціни на молоко, скільки за рахунок падіння цін на зернові та протеїнові шроти. Адже більшість фермерів виробляє їх самостійно і в значно більшому обсязі, ніж потрібно для годівлі власної худоби. Зараз знову посилюються сезонні цінові коливання, що є негативним для галузі в цілому, бо вимагає залучення додаткових фінансових ресурсів.

У жовтні середнє зростання УМІ, як правило, складає 11%. Однак зараз намітилися тенденції девальвації валюти, тому, якщо вони збережуться, можливо, ціни на корми зростуть, що вплине на УМІ”.

Перегляди: 0