Головна Новини Ринок України Імпорт насіння сільгоспкультур до України може зрости втричі – ІАЕ

Імпорт насіння сільгоспкультур до України може зрости втричі – ІАЕ

Подальше зменшення державної підтримки вітчизняної селекції, в тому числі й наукових установ НААН, несе в собі низку загроз. Зокрема, воно сприятиме збільшенню експорту іноземного насіння до України втричі – до $1,5 млрд – і з часом повністю витіснить вітчизняні сортові ресурси з ринку насіння й садивного матеріалу.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Інституту аграрної економіки, таку думку висловив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ІАЕ Олександр Захарчук.

За його словами, насінництво є потужною складовою зростання виробництва сільськогосподарських культур. Воно є важливим резервом підвищення споживчих якостей агропродукції, покращення якості та безпечності продуктів харчування. Від успішного розвитку насінництва залежить насичення ринку та продовольча безпека України.

Крім того, воно є предметом гордості вітчизняних вчених-селекціонерів. Серед їх здобутків не лише знамениті на увесь світ одеські, миронівські та харківські пшениці, а й чимало інших сільськогосподарських культур, у тому числі гібриди кукурудзи, перспективні сорти інших зернових, зернобобових, технічних культур, овочів та багато інших.

Для щорічної сівби в межах 15-16 млн га зернових культур необхідно мати близько 2,5-3 млн тонн насіння нових високопродуктивних сортів і гібридів. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, це – 0,8-1 млн тонн насіння ярих і 1,7-2 млн тонн насіння озимих зернових, зокрема понад 2 тис. тонн добазового, 500 тис. тонн базового і 2-2,5 млн тонн сертифікованого насіння.

Нині частка посівів, зайнятих сортами Національної академії аграрних наук України від загальної посівної площі в Україні, становить по сої – 70%, пшениці ярій та озимій – 75-80%, ячменю ярому та озимому – 80%, житу – 95%, просу, гречці та рису – майже 100%. Водночас Україна закуповує за кордоном насіння на $0,5 млрд щороку. Вже нині іноземне насіння виграє конкуренцію порівняно з вітчизняним по овочевих, кормових та деяких технічних культурах – соняшник, ріпак, цукрові буряки, де його частка становить від 70% до 90%.

Поширеною є практика постачання до України значних партій насіння іноземних фірм за демпінговими митними цінами. Воно реалізується на внутрішньому ринку, негативно впливаючи на ціни придбання аналогічного вітчизняного насіння. Найбільші порушення правил відмічені при реалізації насіння цукрових буряків, низки овочевих культур, квітів і багаторічних трав.

Така ситуація є дуже прикрою та загрозливою. Адже наразі поставки вітчизняного насіння за кордон становлять на суму лише $10-20 млн щорічно. Тоді як Україна має потенціал нарощування експорту цього виду агропродукції до $1,5 млрд.

“Щоб реалізувати цей потенціал та запобігти експансії зарубіжних виробників насіння на ринок України, необхідно створити належні умови для подальшого розвитку вітчизняної селекції й насінництва. Роль держави при цьому має полягати у спрямуванні зусиль, у тому числі законодавчої та фінансової підтримки, на сприяння виходу вітчизняних сортів на міжнародний ринок, залученні іноземних інвестицій для створення інфраструктури насінництва, забезпеченні законних та прозорих прав на інтелектуальну власність українських селекціонерів та селекційних установ”, – підсумував Олександр Захарчук.

Перегляди: 0