Головна Новини Ринок України У січні-вересні 2019 р. Україна збільшила експорт плодів та ягід на 10%

У січні-вересні 2019 р. Україна збільшила експорт плодів та ягід на 10%

У січні-вересні 2019 року зберіглася тенденція збільшення експорту вітчизняних плодів та ягід.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Інституту аграрної економіки, з початку року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $172 млн, що на 10% перевищує минулорічний показник за відповідний період.

Це стало можливим завдяки триваючому збільшенню доходів від продажів на закордонних ринках усіх основних товарів вітчизняного експорту групи 8 УКТЗЕД. Йдеться, зокрема, про волоські горіхи ($75 млн), заморожені фрукти ($63 млн), яблука і груші ($14 млн), а також ягоди ($12 млн).

Порівняно з аналогічним періодом минулого року вітчизняний експорт плодів збільшився й у кількісному виразі, поінформував Богдан Духницький. Майже на 80% зросли обсяги зарубіжних поставок волоських горіхів – з 20 тис. тонн до 36 тис. т,онн яблук і груш – більш ніж у півтора рази (+52%) – з 29 тис. тонн до 44 тис. т, а заморожених плодів і ягід – з 36 тис. тонн до 37 тис. тонн.

Найбільшим ринком збуту для української продукції садівництва залишається Європейський Союз. При цьому в географічній структурі експорту визначальними є продажі до Польщі (17,5% вартості експорту), Туреччини (11,3%), Франції (8,1%), Білорусі (6,2%), Італії (5,0%), Нідерландів (4,1%) та Іраку (4,0%).

ґОбсяги імпорту фруктів до України також збільшилися (+23%) – до $392 млн. Найбільше за звітний період Україна закупила цитрусових плодів – на $115 млн, бананів – $113 млн, кісточкових і зерняткових (яблук, груш, абрикосів, персиків та ін.) – $53 млн, винограду – $27 млн, фініків, інжиру, ананасів – $27 млн.

У кількісному виразі обсяги імпорту бананів зросли до 201 тис. тонн (+12%), а цитрусових – до 188 тис. тонн (+5%). Відчутним стало збільшення у рази закупівель за кордоном традиційних для України фруктів. Серед них, зокрема, яблук і груш – з 4 тис. тонн до 25 тис. тонн, а абрикосів, персиків та інших кісточкових – з 26 тис. тонн до 58 тис. т.онн Така ситуація пояснюється зниженням кількісних і якісних показників цьогорічного урожаю згаданих фруктів.

“У результаті станом на кінець вересня 2019 року, за рахунок екзотичних фруктів імпорт плодів і ягід в Україну більш ніж удвічі перевищив експорт вітчизняної плодово-ягідної продукції. Незважаючи на це, за підсумками календарного 2019 року вітчизняні експортери цілком здатні досягти максимальних доходів від продажу плодово-ягідної продукції іноземним споживачам”, – зауважили науковці.

Перегляди: 1