Головна Новини Ринок України В Україні скорочується виробництво молочної продукції

В Україні скорочується виробництво молочної продукції

За січень-вересень 2019 року в Україні вироблено 1,5 млн тонн молочної продукції, що на 2% менше, ніж у аналогічний період минулого року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціації виробників молока, за вересень скорочення виробництва склало 4,2% – до 156,2 тис. тонн.

“Традиційно найбільша частка у виробництві молочної продукції належить групі молока питного та вершків ? 47,8%. З нього молока з жирністю до 1% ? 333,5 тис. тонн, молока вище 1% жирності ? 354,1 тис. тонн, молока та вершків вище 21% жирності ? 29,5 тис. тонн, молока та вершків дитячого харчування ? 16,3 тис. тонн. Падіння виробництва у цій групі за 9 місяців склало 1,2%, а за вересень ? 3%. Основна причина ? зниження на 18% виробництва молока і вершків вище 21%-ї жирності”, – зауважив аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

Загальне виробництво кисломолочних продуктів за період з січня по вересень зросло на 0,9%, до 315 тис. тонн порівняно з минулим роком. Проте виробництво у вересні продемонструвало спад на рівні 2%, порівняно аналогічним періодом минулого року. Кисломолочна продукція займає друге місце у структурі виробництва молочної продукції – 20,5%.

Третє місце у виробництві належить морозиву та сирам. Частка морозива за підсумками дев’яти місяців склала 9,8% – 150,7 тис. тонн, що на 4,2% більше, ніж минулоріч.

Частка сирів у структурі виробництва становила 9,4% – 144,7 тис. тонн за дев’ять місяців, і в цілому продемонструвала падіння, як за 9 місяців поточного року на 4,8%, так і у вересні – 8,7% порівняно з минулорічними показниками відповідних періодів.

У вересні зазнали падіння виробництва майже всі види сирів: кисломолочних – на 5,9%, до 6,1 тис. тонн, дитячих – на 8%, до 566 тонн, твердих сортів – на 15%, до 7,1 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року. Нарощування у цьому місяці відбувалось лише плавленого сиру на 6,4% до 2,5 тис. тонн у зв’язку з експортним попитом, головним чином з боку країн Азії.

Виробництво вершкового масла за дев’ять місяців скоротилося на 17,2% – до 69,1 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року. За вересень його вироблено 8 тис. тонн, що на 10% менше, ніж у вересні минулого року.

Сухе знежирене молоко (СЗМ) протягом року зазнавало суттєвого скорочення об’ємів виробництва. За січень-вересень його вироблено 28,7 тис. тонн, що на 15% менше, ніж за минулий рік. Разом з тим, у вересні встановлене не тільки нарощування, а й незначне перевершення об’ємів виробництва на 1,1%, до 2,4 тис. тонн порівняно з вереснем минулого року, це свідчить, що ринок вже зіштовхнувся з недостатньою його пропозицією.

Ключовий експорторієнтований продукт – сухе незбиране молоко (СНМ) і у вересні продовжило демонструвати нарощування виробництва. Його в цьому місяці було вироблено на 13% більше, а це 1,1 тис. тонн, а в цілому за поточний рік – 14,8 тис. тонн, що на 55,6% більше, ніж у за такий період минулого року. Сценарій суттєвого нарощування виробництва протягом року пояснюється високими світовими цінами на СНМ і українські трейдери не упускають можливості скористатися цим, не дивлячись на падіння виробництва сирого молока. На останніх торгах GDT ціна на цей продукт продовжила зростати на 3,6%, до 3254 $/тонн.

Згущеного молока за сім місяців загалом було вироблено 25 тис. тонн, що на 1,2 % менше, ніж у минулому році, проте останні кілька місяців виробники намагаються надолужити втрати та інтенсивно нарощують виробництво в розрізі окремих місяців. Так, вересневе виробництво склало 3 тис. тонн, а це на 13% більше показників вересня минулого року.

А от виробництво сироватки продовжує демонструвати спад протягом року, який в період січня-вересня складає 12,6%, до 46, тис. тонн порівняно з минулим роком.

Продовжує скорочуватися виробництво казеїну, загальні об’єми виробництва якого у нинішньому році знизилися на 26,7%, до 4,8 тис. тонн порівняно з цим же періодом минулого року, а вересневі об’єми обвалились до 338 тонн, що на 41% менше, ніж у вересні 2018 року. При цьому світові ціни на казеїн знову почали демонструвати зростання.

Перегляди: 1