Головна Новини Ринок України Що чекає на тваринництво в Україні у 2020 році

Що чекає на тваринництво в Україні у 2020 році

Новий рік принесе нові виклики для тваринництва – свідчать дані Держстату та січневого звіту USDA.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agroconf.org.

Станом на 1 січня 2020 року поголів’я ВРХ зменшилось на 5,7% порівняно з показниками аналогічного періоду минулого року. Вирощування ВРХ у живій масі у січні-грудні 2019 року зменшилось на 3,6% порівняно з аналогічним періодом 2018 року. У результаті, обсяги експорту мороженого і охолодженого м’яса ВРХ з України на початку грудня 2019 знизились на 11,8% та на 1,4% відповідно порівняно з даними за аналогічний період минулого року. Більше всього охолодженої української яловичини було продано до Білорусії ($31,7 млн) та Туреччини ($8,7 млн), а замороженого м’яса – до Казахстану ($22,9 млн). Одним з найбільших торговельних партнерів в області сільського господарства для України є Білорусія. Саме в цій країні з осені 2019 року почали діяти обмеження на ввезення яловичини з Китаю та Росії. Така ситуація може подарувати нові можливості для збільшення обсягів експорту української яловичини до країни-сусіда. Але варто враховувати, що тваринництво й надалі залишається в Україні малоприбутковим, а в бюджеті на 2020 рік не передбачено фінансової підтримки для розвитку цієї галузі.

Які ж тренди окреслилися у вітчизняному свинарстві? Станом на 1 січня 2020 року українські свинарі зменшили поголів’я основного стада на 4,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Але, при цьому, вирощування цих тварин у живій масі на кінець грудня 2019 року склало на 2,5 тис. т більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Також, обсяги імпорту свинини до України зменшились, а от експорт, навпаки, збільшився. Так, на початку грудня 2019 обсяги ввезеної свинини до України зменшились на 16,7%, а обсяги експорту зросли на 24,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Основним постачальником свинини до України стала Польща ($17,7 млн). При чому, за прогнозами січневого звіту USDA, виробництво свинини в країнах ЄС має скоротитись на 150 тис. т порівняно з показниками минулого звіту. Такі прогнози частково спричинені скороченням виробництва свинини в Польщі через АЧС. Натомість в Україні за 2019 рік було зафіксовано скорочення спалахів АЧС більше, ніж в два рази порівняно з показниками минулого року. Але, на сьогодні, для відновлення галузі свинарства України вітчизняним виробникам не вистачає фінансової підтримки з боку держави. Наразі ж варто з пересторогою ставитись до імпортованої польської свинини, адже через ситуацію з розповсюдженням АЧС в цій країні, існує великий ризик потрапляння зараженого м’яса на український ринок.