Головна Новини Ринок України Анонсовано масштабну медіа кампанію з виявлення фальсифікованого меду

Анонсовано масштабну медіа кампанію з виявлення фальсифікованого меду

З 10 лютого 2020 року в рамках масштабного медіапроєкту “СТОП Фальсифікат” за участю журналістської команди телеканалу 1+1 “ТСН Тиждень”, ГО “Громадський контроль захисту прав споживачів”, та за підтримки уряду, Держпродспоживслужби та профільних асоціацій в галузі бджільництва реалізовуватиметься кампанія “СТОП фальсифікат. МЕД”.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на consumer.gov.ua.

До 10 лютого 2020 року для виробників меду відводиться час, щоб “виправитися”, прибравши з прилавків продукт, який не відповідає вимогам. Саме 10 лютого чотири групи експертів та журналістів відправиться у чотири регіони України, де будуть відібрані зразки меду в торговельних мережах. Зразки відібраної продукції доставляються до двох незалежних акредитованих випробувальних лабораторій для проведення досліджень. Кожен зразок продукції буде знеособлений та закодований комісією. Лабораторії визначають терміни проведення експертизи. Усі етапи та процеси будуть максимально відкритими завдяки онлайн трансляціям.

Під час презентації кампанії заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький наголосив, що дана кампанія присвячена меду з тієї причини, що Україна входить до числа світових лідерів з виробництва і експорту меду. “Україна є світовим лідером виробництва меду на душу населення і стабільно входить в топ-5, а часом і в топ-3 країн-експортерів меду. Тому ми повинні зробити все для того, аби не лише закордонні споживачі насолоджувалися якісним і безпечним медом, але й щоб і ми, українці, були впевнені у тому, що ми споживаємо”, – наголосив Тарас Висоцький.

На його переконання, реалізація подібних кампаній дозволить державі через профільні асоціації об’єднати зусилля з чесними і прозорами виробниками і викорінити фальсифікат як явище.

У свою чергу т. в. о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко зазначила, що крім забезпечення громадян України якісними і безпечними харчовими продуктами, реалізація подібних кампаній переслідує ще одну мету – захист добропорядного бізнесу. “Є чесний бізнес, який дотримується законодавства і виробляє продукцію відповідно до національних вимог. І такий бізнес повинен бути захищений від підробок його продукції. Тому ідея держави не стільки в тому, щоб покарати, скільки у тому, щоб вивести з тіні тих, хто нелегально виробляє продукцію чи підробляє її”, – підкреслила Ольга Шевченко.

Цей підхід підтримав і голова Громадської ради при Держпродспоживслужби Віталій Башинський, який наголосив, що кампанія спрямована не на боротьбу з виробниками, а з самим явищем фальсифікації: “Дуже часто ми виявляємо підробки під легальних виробників. Тому ми запрошуємо кожного чесного виробника взяти участь в акції, допомагати компетентному органу – Держпродспоживслужбі – виявляти таких нечесних виробників і таким чином захистити своє чесне ім’я”.

Крім того, як зазначив Віталій Башинський, метою кампанії є надання споживачам інформації про те як і де купувати мед, а також підвищити обізнаність звичайного громадянина про цей продукт.

За інформацією директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бориса Кобаля, сьогодні в Україні зареєстровано близько 5 тис. суб’єктів господарювання, які займаються переробкою меду. 75 із них має право експорту цієї продукції. При цьому 98% українського меду виробляється на приватних пасіках.

Загалом в Україні щороку виробляється понад 70 тисяч тонн і експортується близько 50 тонн меду до понад 50 країн (країни Європи, Близького Сходу, США, Канади, Японії).

Неякісний та фальсифікований мед – це актуальна світова проблема. До фальсифікації можна віднести: фальсифікацію меду цукровими та глюкозо-фруктозними сиропами; підміну ботанічного або географічного походження меду; низькі показники якості, невідповідність стандартам натурального та корисного продукту.

Перегляди: 0