Головна Новини Ринок України Негативного впливу на озимі культури тепла зима не матиме

Негативного впливу на озимі культури тепла зима не матиме

Як заявила Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру, незважаючи на аномально теплу зиму, рівень температур недостатньо високий для розвитку та повноцінного відновлення вегетації рослин.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com.

Фахівці стверджують, що з часом відсутність зими траплятиметься все частіше.

“Я аналізувала дані, і за період з 1991 по 2000 роки така зима була один раз, в період з 2001 по 2010 – два рази, а з 2011 по 2020 це вже третя тепла зима”, – розповідає експерт.

Таким чином, прослідковується чіткий тренд на збільшення кількості теплих зим. Тому, в подальшому, Україну очікує більш європейська погода, яка властива півдню Франції. Це прообраз майбутнього клімату, але коли цей клімат стане усталеним – ще невідомо.

“Усе залежить від швидкості зростання глобальної температури. Наприклад, 2019 рік став найтеплішим за усю історію метеорологічних спостережень в Україні. Середньорічна температура перевищила норму на 2,7°C. Тоді як у Паризькій кліматичній угоді мова йде про недопущення глобального потепління на 2°C”, – пояснює Тетяна Адаменко.

На думку експерта, рівень зимових температур недостатньо високий для розвитку озимих рослин.

“У такій погоді я нічого особливо негативного не бачу. Повноцінного відновлення вегетації не було практично ніде. Єдине, що рослини озимих при такій погоді витрачають більше цукрів, ніж при традиційній перезимівлі”, – підкреслює Тетяна Адаменко.

За даними досліджень харківських експертів, наразі у вузлу кущення на 30−40% менше цукрів, ніж потрібно.

“Це дещо погіршує шанси на перезимівлю у разі сильних морозів. Але, якщо їх не буде, то весняне підживлення виправить ситуацію”, – додає експерт.

Перегляди: 0