![](https://proagro.com.ua/__images/4_livestock/horiz/download-1.%5B1%5D.jpg)
Дефіцит молочної сировини в Україні призвів до зростання імпорту всіх видів молочних продуктів у 2019 році в 1,7 раза.
Про це, як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com, розповіла Ольга Козак, кандидат економічних наук, провідний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.
“Глобальний продовольчий ринок адекватно і оперативно відреагував на виникнення дефіциту молока в Україні і заповнив його вже готовими молочними продуктами з високою доданою вартістю”, – розповідає Ольга Козак.
За даними Митної служби України, за 12 місяців минулого року було завезено:
молока і вершків згущених – 3598 т, або в 2,7 раза більше порівняно з відповідним періодом 2018 року;
молока згущеного – 2,5 тис. т (в 1,1 раза більше);
кисломолочної продукції – 6,4 тис. т (в 1,3 раза більше);
молочної сироватки – 3,1 тис. т (в 1,5 раза більше);
масла тваринного – 3,4 тис. т (в 3,1 раза більше);
сирів – 23,7 тис. т (в 1,7 раза більше);
морозива – 392 т (в 1,3 раза більше);
казеїну – 106 т (в 1,5 раза більше).
Таким чином, вартість імпорту молочних продуктів збільшилася у 2,3 раза з $66,3 млн у 2017 році до $152,2 млн у 2019 році.
“Дефіцит молочної сировини вже призвів до зменшення виробництва молочних продуктів. Тоді як рівень їх споживання, враховуючи нові дані щодо чисельності населення України у 37,3 млн осіб, ймовірніше вищий за офіційно розрахований. Не задоволений попит на сири проявився негативним сальдо зовнішньої торгівлі ними протягом останніх трьох років. Наступне на черзі – вершкове масло”, – вважає експерт.
На думку Ольги Козак, відсутність ефективних механізмів стимулювання розвитку молочної галузі в Україні призведе до подальшого збільшення обсягів імпорту молочних продуктів та послаблення вітчизняних виробників молочної продукції.
“Згодом це може призвести до імпортозалежності внутрішнього ринку цих продуктів”, – пояснює фахівець.