Головна Новини Ринок України Неконтрольований імпорт міндобрив робить український АПК залежним від зовнішнього постачальника

Неконтрольований імпорт міндобрив робить український АПК залежним від зовнішнього постачальника

Наразі ключовим чинником, що негативно впливає на роботу українських хімічних підприємств та веде до залежності українського АПК від іноземних мінеральних добрив, є неконтрольований імпорт мінеральних добрив з низки держав.

Про це, як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com, йшлося під час зустрічі в офісі Президента представників влади та хімічної галузі.

Учасники зустрічі наголосили на важливості спеціальних розслідувань щодо імпорту мінеральних добрив в Україну незалежно від країни виробництва, які наразі проводить Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі.

“Хімічна промисловість традиційно давала 8−9% ВВП нашої країни. Однак останнім часом вона переживає кризу та спад виробництва через низку негативних факторів. Серед них – конкурентна війна за український ринок з боку іноземного бізнесу”, – зазначив Олег Устенко, радник Президента з питань економіки.

Представники хімічних підприємств заявили про готовність перетворити галузь на один з основних драйверів залучення інвестицій, створення нових робочих місць та зростання заробітних плат і закликали державу стати партнером у досягненні амбітних цілей.

Сторони дійшли згоди, що вітчизняна хімічна промисловість має бути одним з пріоритетів державної політики, особливо враховуючи той факт, що в Україні очікується ухвалення законопроєкту про обіг земель, а сільське господарство нашої країни, за експертними розрахунками, вже у найближчі п’ять років потребуватиме у півтора-два рази більше мінеральних добрив, ніж сьогодні. За словами українських хіміків, вітчизняні підприємства здатні задовольнити попит на більшість видів мінеральних добрив та суттєво знизити ризики імпортозалежності економіки.

“Враховуючи те, що Україна має одну з найпотужніших виробничих баз у Східній Європі, українська хімічна галузь та вітчизняний АПК мають стати партнерами та за безпосередньої участі держави працювати над зміцненням продовольчої безпеки України”, – зазначив Олег Устенко.

Перегляди: 0