Головна Новини Ринок України У Верховній Раді зареєстровано законопроект, вкрай важливий для системного розвитку аграрної сфери

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, вкрай важливий для системного розвитку аграрної сфери

Законопроєктом №2825 “Про внесення зміни до розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення” Бюджетного кодексу України щодо бюджетної підтримки АПК” пропонується встановити довготривалий період надання бюджетної підтримки сільгосптоваровиробникам, написав Олег Кулініч, народний депутат України, на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що це буде дуже правильним сигналом стабільності для наших аграріїв, які, на жаль, кожного року перед прийняттям державного бюджету думають – а як же поведе себе держава цього разу?! Чи будуть передбачені кошти і як вони будуть розподілені?

Якщо ж така підтримка буде закріплена відразу на довготривалий період, це свідчитиме, що у держави є чітка стратегія стосовно підтримки агросектору, і, відповідно, саме така стратегія дозволить якісно планувати свою господарську діяльність і самим аграріям. А це правильно, особливо для тих сфер у “аграрці”, які вимагають тривалих інвестицій і мають довгу окупність.

Також зареєстрованим законопроєктом пропонується визначити, що бюджетна підтримка АПК встановлюється у розмірі “не менше 1% випуску продукції у сільському господарстві”. Зараз у Бюджетному кодексі на зазначені цілі передбачено не більше 1% випуску продукції у сільському господарстві. Але таке формулювання є неправильним і некоректним, бо не більше одного 1% – це може бути і 0%.

Сьогодні у державному бюджеті на 2020 рік обсяг бюджетної підтримки АПК визначено на рівні 4 млрд гривень, що складає лише 43% від встановленого обмеження і не відповідає реальній потребі.

Серед іншого, зазначені кошти повинні спрямовуватись, в тому числі, на компенсацію вартості кредитів для аграріїв. Але навіть якщо говорити про такий аспект, як кредитування, то компенсація відсотків за кредитом повинна здійснюватися на постійній основі, адже ніякий аграрій не зможе погасити кредит за один рік. Кредити видаються щонайменше на 3-5 років, особливо це стосується кредитів на основні засоби. Тому запропоновано, аби кошти на покриття кредитів виділялися протягом кількох років поспіль, аби не виникло ситуації того року, коли коштів на державну допомогу не вистачило.

Перегляди: 0