Головна Новини Ринок України Уряд ініціював законопроєкт, який спростить отримання позик аграріями

Уряд ініціював законопроєкт, який спростить отримання позик аграріями

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук ініціював законопроєкт “Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві”. Документ під номером №3047 зареєстровано у Верховній Раді, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на rada.gov.ua.

У пояснювальній записці до документа йдеться про те, що метою діяльності Фонду є підтримка малих та середніх суб’єктів підприємництва (у власності та/або користуванні яких перебувають землі сільськогосподарського призначення у обсягах, що не перевищують 500 гектарів), що здійснюють первинне виробництво сільськогосподарської продукції шляхом гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів за кредитними договорами з метою створення умов для стабільного функціонування ринку землі та сільського господарства в Україні.

За даними Національного банку України, станом на 01.11.2019 кредити, надані у сільське господарство складають понад 63,5 млрд. гривень. При цьому середньозважена ставка за користування кредитами складає 16,5 % річних. В той же час, за даними суб’єктів господарювання, при зверненні до банків, відсотки за користування кредитами для підприємств малого та середнього бізнесу складають, в середньому 22 – 24 % річних, тоді як для інших підприємств вони складають близько 17 – 19 % річних. Найбільші обсяги кредитів залучаються такими підприємствами на короткострокову перспективу (до 12 місяців) для покриття своїх поточних витрат. Відсутність довгих кредитів, а також предмету застави та історії кредитування, позбавляє можливості малі та середні підприємства здійснювати інвестиції у сільське господарство.

Одним із шляхів вирішення проблем, які існують при кредитуванні аграрного сектору (високі процентні ставки, відсутність предмету застави), а також гарантування ризиків неповернення кредитів і є створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, що дозволить покращити доступ малих та середніх суб’єктів господарювання агропромислового комплексу до банківських кредитів, зменшивши вартість їх залучення, а також мінімізувати ризики можливого неповернення кредитів.

Перегляди: 0