Головна Новини Ринок України Українським аграріям слід адаптуватися до температурних змін

Українським аграріям слід адаптуватися до температурних змін

За останнє десятиріччя істотно зросли середні місячні температури повітря. У період з 2006 по 2019 роки було побито рекорд абсолютного максимуму температур повітря практично по всій території України, за винятком західних областей. Температури 40-41°C, які раніше спостерігалися лише на півдні країни і то не щороку, зараз завоювали нові території – північ та північний схід. Останнім часом дуже швидко зростає кількість днів протягом року з тепловими стресами не лише для людей, а й для рослин – це кількість днів із температурами вище +30°C.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

Як зазначає керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, все це супроводжується дефіцитом опадів у літні місяці, що посилює ризики виникнення посух. І в подальшому збільшення кількості опадів в Україні не прогнозується, а тому адаптуватися до цих змін слід уже зараз.

У 2019 році середня річна температура повітря в Україні вперше досягла позначки 10,5°C, тоді як кліматичною нормою для нашої країни є 7,8°C. Це був перший у рейтингу найтепліших рік в Україні, коли середня річна температура перевищила кліматичну норму на 2,7°C. А ще у 1881 році, відколи працює Київська метеорологічна станція, середня річна температура повітря становила 6,5°C. До слова, у Паризькій кліматичній угоді 2015 року йдеться про те, щоб не допустити потепління на земній кулі більше, ніж на 2°C.

Перегляди: 0