Головна Новини Ринок України Чи можуть виробники картоплі виходити на зовнішні ринки з конкурентною продукцією

Чи можуть виробники картоплі виходити на зовнішні ринки з конкурентною продукцією

У 2019 році через холодну весну і сухе літо було накопано на 10% менше картоплі від середнього показника за десять років, проте більше за неврожайний для культури 2010 рік. Обмежена пропозиція коренеплодів на початку літа в Україні спричинила паніку, тому ринок компенсував її імпортним товаром, активні поставки якого тривали до кінця року. Традиційна для вітчизняного населення звичка запасатися дефіцитним товаром дозволила імпортерам завезти картоплі на рекордну суму в 47,5 млн $ у 2019 році, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на ucab.ua.

Середня вартість імпорту за цей період складала 19 центів/кг, що фактично дорівнює 5 грн/кг. Дана ціна ввезеної картоплі є найменшою за 9 років, як у гривневому, так і у доларовому еквіваленті. Минулого року імпорт картоплі був рекордним – в Україну було завезено 251 тис. т коренеплодів, що у 43 рази перевищує минулорічний показник та у 13 разів показник 2010 року.

За словами експертки УКАБ Валентини Кропивко, у минулому році сусіди демпінгували вітчизняних виробників бульби, що негативно вплинуло на картоплярство України. За даними Держстату, середні ціни картоплі, реалізованої вітчизняними підприємствами у 2019 році складали порядку 5,5 грн/кг. В результаті вітчизняна картопля стала неконкурентною порівняно з імпортним товаром.

“Загалом, вітчизняне картоплярство здатне забезпечити населення продукцією та виходити на зовнішні ринки з конкурентною продукцією. Для цього необхідно поряд із гармонізацією законодавства, нарощувати промислове виробництво та потужності для зберігання бульби. Зважаючи на високу конкуренцію на зовнішньому ринку варто для імпортерів запровадити дзеркальні карантинні заходи на митниці”, – каже експертка.

Основними постачальниками картоплі до України стали країни СНД, які ввезли 95% від загального імпорту України за 2019 рік, у тому числі: 84% Білорусь, 5% РФ та 4% Казахстан. Нагадаємо, що країни Митного союзу обмежують ввезення на свої ринки української картоплі (у тому числі в частині проходження карантинних умов), в той час як Україна цей інструмент не застосовує. Відповідно, наслідком цього стали численні нарікання щодо якості ввезеної картоплі до України.

“Картопля є продуктом повсякденного вжитку багатьох українців. Забезпечення населення бульбою протягом року, крім локального вирощування, все більше залежить від зберігаючих потужностей. Зважаючи на відкритість ринку, дисбаланс попиту та пропозиції товару швидко корегується імпортом”, – пояснює Валентина Кропивко, експертка УКАБ.

За останні десять років в Україні під культуру зазвичай відводилося близько 1,35 млн га, середньорічний врожай картоплі становив порядку 22 млн т. Коливання річних даних є в межах 5-11%. Це не критично, оскільки, згідно з даними Держстату, населенням споживається щорічно близько 6 млн т коренеплодів, тобто менше третини від вирощеного врожаю. Решта коренеплодів використовується на корм, переробку та як посадковий матеріал. Масштаби втрат картоплі під час зберігання не можливо оцінити, оскільки виробництво бульби в основному сконцентровано у господарствах населення (98%).