Головна Новини Ринок України Апетити українців і надалі задовольнятимуть переважно вітчизняні свинарі

Апетити українців і надалі задовольнятимуть переважно вітчизняні свинарі

9

Рівень самозабезпеченості України свининою в 2019-му перевищив 95%, а враховуючи усю продукцію свинарства, зокрема субпродукти та жир, склав 88%, що на 2% більше, ніж у 2018-му. Щодо очікувань на цей рік, аналітики м’ясного ринку прогнозують, що імпорт свинини залишиться на рівні 2019-го. Проте млявість поставок у січні-лютому порівняно з аналогічним періодом 2019-го (тоді завезли майже 1/5 минулорічних обсягів імпорту свинини) та загальна переорієнтація експортних потоків у бік країн Азії, вказує на можливе скорочення зовнішніх поставок свинини та продукції свинарства за результатами 2020-го. Тож апетити українців і надалі переважно задовольнятимуть вітчизняні виробники.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на asu.pigua.info.

За словами керівника аналітичного відділу Асоціації “Свинарі України” Олександри Бондарської, торік спостерігалося збільшення промислової пропозиції свинини порівняно з 2018-м, тоді як імпортна активність була відчутно слабшою. Так, реалізація свиней на забій зросла на 4,7% до 516,2 тис. т живою масою, що складає близько 373 тис. т у забійному еквіваленті (+3,6% до минулорічного обсягу). Обсяг зовнішніх поставок продукції свинарства, навпаки, скоротився у 2019-му: імпорт свинини зменшився на 18,7% (до 23,2 тис. т), надходження свинячої печінки скоротилися на 3,5% (до 12,58 тис. т), інших свинячих субпродуктів – більше, ніж на чверть, а свинячого жиру – на 10% (53,62 тис. т проти 59 тис. т у 2018-му.

Аналітики Економічного дискусійного клубу оцінюють частку імпортної продукції в менш, ніж 13% від ємності ринку (проти майже 15% за підсумками 2018-го). Згідно з балансами попиту та пропозиції м’яса ФАО/ЕБРР імпорт свинини склав 4,7% річного фонду споживання цього виду м’яса, що на 1% менше, ніж рік тому.