Головна Новини Ринок України Можливо ще у 2020 році аграрії будуть змушені переглянути свої сівозміни

Можливо ще у 2020 році аграрії будуть змушені переглянути свої сівозміни

На Херсонщині зрошення є основним інструментом для агровиробництва. Зважаючи на ситуацією, що склалася на даний час в системі управління водними об’єктами та зрошенням, аграрії Херсонщини закликали Президента України, Прем’єр-міністра України та голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики посприяти у вирішенні питання щодо прискорення реформування водної галузі та прийняття важливих для галузі законопроєктів.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на kherson-news.info.

У зверненні йдеться про те, що районними управліннями водних ресурсів вже підіймається питання про чергове підвищення тарифу на воду, з яким аграрії не можуть погодитись, адже, у 2019 році ціна вже зросла майже на 30% і сільгоспвиробників запевнили, що найближчі 2-3 роки жодних підвищень за воду для зрошення не буде.

З метою реалізації державної політики у сфері зрошення та забезпечення впровадження пілотних проєктів, захисту прав аграріїв (інвесторів), які використовують внутрішньогосподарські меліоративні системи, законодавцями розроблено законопроєкти “Про об’єднання водокористувачів”, “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо діяльності об’єднання водокористувачів” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання меліорованих земель та меліоративних систем”, які на даний час не винесений на розгляд до Верховної Ради України через постійні комісії.

Відтермінування прийняття зазначених законопроєктів не дає можливості в реалізації інвестиційних проєктів щодо модернізації системи зрошення, бо невизначеність з правом володіння і користування державним та комунальним майном, що передбачено саме в законопроєкті “Про об’єднання водокористувачів”, позбавляє гарантій аграріїв на використання системи зрошення після її реконструкції та відновлення за їх кошти.

Не здійснюється реалізація Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, що схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. № 688-р., не прийнято Концепцію реформування сфери охорони та відтворення вод, раціонального використання водних ресурсів та розвитку водного господарства і меліорації земель, яку було оприлюднено на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України.

“На даний час жодних підстав для підвищень тарифу на воду не існує, навпаки, треба врахувати скорочення на 25% обсягів споживання води для зрошення у 2019 році, у зв’язку зменшенням об’ємів вирощування сої, що пов’язано з податковим навантаженням на цю культуру. Якщо ціна на воду для зрошення зросте ще у 2020 році аграрії будуть змушені переглянути свої сівозміни, що негативно вплине на вал зернових цього року. Складається враження, що така важлива для всієї країни водна галузь не контролюється і розвиток її не відбувається”, – коментує ситуацію депутат Херсонської обласної ради Сергій Рибалко.

Перегляди: 0