Головна Новини Ринок України В Україні зростає виробництво молока екстра ґатунку

В Україні зростає виробництво молока екстра ґатунку

Загалом торік на переробні підприємства України надійшло 3,8 млн. тонн сировинного молока усіх ґатунків, що на 9,1% менше, ніж за аналогічний період 2018 року. Дефіцит сировини сягнув 379,2 тисячі тонн. Надходження сировинного молока ґатунку “екстра” на переробні підприємства зросло до 710,3 тисяч тонн. Підприємствам вдалося збільшити виробництво сировини екстра ґатунку на 124,1 тисяч тонн. Традиційно, постачальником сировини цього ґатунку на переробні підприємства є виключно сільськогосподарські підприємства.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на avm-ua.org.

“Зростання загального валу сировини екстра класу є позитивним сигналом і свідчить, що попри складну ситуацію у галузі підприємства працюють над покращенням якості молока, – каже аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць. – Поточний рік став найуспішнішим в плані зростання виробництва сировини екстра ґатунку. Частка “екстра” у структурі молока від підприємств у 2019 році збільшилася до 27,2%, проти 21,6% у попередньому. Виробники молока розуміють: затрати на покращення якості молока окупні. Це особливо вигідно в умовах зростання ціни на сировинне молоко та значної її різниці між ґатунками. Окрім того, до цього спонукає набуття чинності нових норм щодо безпечності молока та молочних продуктів, які вступили в силу минулого року. Згідно з ними, усе молоко здане на переробку має відповідати найвищому класу “екстра”. Щоб виробники молока могли адаптуватися до нових вимог, до 2022 року встановлено перехідний період”.

Відтепер у загальній структурі якості молока частка екстра ґатунку складає 710,3 тис. тонн, а це 20,5%, вищого – 938,7 тис. тонн, що дорівнює 27,1%, першого гатунку – 946,3 тис. тонн або 27,3%, другого – 805 тис. т., а це 23,3%, неґатункового – 61,1 тис. тонн, або 1,8%.

“Враховуючи, що з усього валу молока, яке надходить на підприємства на екстра ґатунок припадає лише 20,5%, то роботу над покращенням якості сировини необхідно активно впроваджувати. Адже потенціал маємо великий і, головне, що в реаліях технології з покращення якості молока є насправді досить доступними”, – наголошує експерт.

Перегляди: 0