Головна Новини Ринок України Україна майже удвічі має збільшити виробництво молока промислового походження

Україна майже удвічі має збільшити виробництво молока промислового походження

Аби у 2024 році Україна могла забезпечити внутрішній і зовнішній потенціал, потрібно вийти на 5 млн тонн молока промислового походження. Але для цього потрібно збільшити поголів’я корів – із нинішніх 334 тисячі до більш ніж 600 тисяч. Окрім того, господарствам потрібно працювати над нарощенням продуктивності – із наявних нині 6 тис. кг до 8,5 тис. кг тис молока на корову у рік. На цьому наголошує віцепрезидент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на avm-ua.org.

“Реалізація цього потенціалу дасть нам можливість наростити експорт удвічі, внаслідок цього збільшити надходження до бюджету і, як наслідок, збільшити частку зайнятого населення. Що ж потрібно виробникам молока? По-перше, гарантії, що фермеру буде де утримувати корів і буде земля, для того, щоб виробляти корма для цих корів. Також – доступ до фінансових ресурсів та зрозумілі системні правила, коли податкова та аграрна політика не змінюється кожного дня”, – зазначила Ганна Лавренюк.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький наголошує, що має бути націленість на максимальну продуктивність поголів’я. Відповідно, мають працювати програми, які максимально забезпечать такий результат. Зокрема, це програма компенсації купівлі племінного високопродуктивного поголів’я, програма компенсації до 30% реконструкцій та будівництва тваринницьких комплексів та програма здешевлення кредитів до 5% до 1.5 облікової ставки НБУ, але не більше 15 млн грн на групу пов’язаних осіб.

“Також маємо надію, що будуть розвиватись молочні сімейні ферми. Додатково плануємо запустити програму підтримки сімейних та фермерських господарств шляхом виплат по 5 тис. грн на корову, які утримують не більше 25 корів. Також ми б хотіли реалізувати програму підтримки земельним ресурсом молочного тваринництва із розрахунку додатково 2 га на 1 корову”, – каже Тарас Висоцький.

Перегляди: 0