Головна Новини Ринок України Шанс для українських виробників

Шанс для українських виробників

Глобальна криза, яка склалась зараз у світі, вимагає від агробізнесу коригування стратегій. Зокрема, щодо оптимізації витрат, спеціалізації, диверсифікації виробництва, каналів збуту, логістики, організації переробки, зберігання продукції тощо. В асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” вважають, що в нинішніх умовах буде змінюватись структура імпорту продовольчих товарів, а це відкриває можливості для українських виробників, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

“Імпортозалежність від зовнішніх поставок певної агропродукції частково виправдана, зокрема через зональність вирощування окремих фруктів та промислу риби. Деяким споживачам спочатку буде складно зі зменшенням асортименту деякої продукції на ринку”, – пояснили експерти.

В УКАБ вважають, що попит на імпортні товари також коригуватиметься залежно від курсової динаміки гривні.

“Так, внаслідок девальвації вітчизняної валюти ціни на імпортну агропродукцію найближчим часом ймовірно можуть зрости та втратити конкурентність на українському ринку. Споживач шукатиме прийнятні альтернативи, що надає певні перспективи вітчизняним виробникам насіння, вина, фруктів, овочів тощо”, – вважають аналітики.

Найбільш залежними від імпорту є ринки екзотичних фруктів (100%) та риби (96%). Крім того, понад 80% посівного матеріалу соняшнику імпортується.

В УКАБ зазначають, що найбільш експортозалежними є такі галузі агросектору як виробництво соняшникової олії, сої, ріпаку та кукурудзи.

Перегляди: 0