Головна Новини Ринок України Садівники вчаться працювати в складних умовах

Садівники вчаться працювати в складних умовах

Українська плодоовочева асоціація (УПОА) інформує, що до неї вже неодноразово надходили повідомлення від українських виробників про неможливість вивезення куплених в Європі саджанців, добрив та засобів захисту рослин. Тому, в умовах обмеженої купівельної спроможності, фермери вимушені були в екстреному режимі шукати альтернативні варіанти для купівлі необхідної продукції, що в свою чергу призвело до додаткових незапланованих витрат.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на fruit-ukraine.org.

Також підвищення курсу валют позначилося на цінах на саджанці, добрива та засоби захисту рослин, зазначає Катерина Звєрєва, директор з розвитку УПОА.

Тим не менш, незважаючи на досить складну ситуацію, кардинальних змін в роботу підприємств карантин не вніс. Роботи в садах продовжують вестися в плановому режимі, а основна частина продукції урожаю 2019 року вже реалізована. До того ж, попит на більшість фруктів та овочів залишається на доволі високу рівні.

Що ж стосується подальших перспектив, то дивлячись на приклад Китаю, більшість експертів прогнозує, що ситуація в Європі почне покращуватися вже в кінці квітня – на початку травня і регіон поступово повернеться до нормального режиму життя.

Одним з позитивних моментів поточної ситуації для українських виробників може бути відсутність проблем нестачі робочої сили в сезон збору врожаю. У зв’язку зі складностями з перетином кордону, вже зараз деякі українські робітники розривають контракти з європейськими роботодавцями, що в свою чергу, грає на руку вітчизняним виробникам, оскільки більшість тих, хто не зможе виїхати за кордон буде вимушений шукати роботу всередині країни.

Ситуація з підвищенням курсу валют може стимулювати експортні поставки української плодоовочевої продукції та значно збільшити її цінову конкурентоспроможність на міжнародних ринках.

Перегляди: 0