Головна Новини Ринок України Через 2019-nCoV прискорять виділення держпідтримки для українських експортерів

Через 2019-nCoV прискорять виділення держпідтримки для українських експортерів

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка повідомив, що пандемія коронавірусної інфекції 2019-nCoV може прискорити прийняття урядом програми з компенсації відсоткової ставки для експортних програм, щоб покращити позиції української продукції на зовнішніх ринках.

“Щодо підтримки експорту, в нас існує проблема з доступом до фінансів, яка має подвійний характер – вартість грошей (відсоткова ставка) та можливість взагалі взяти кредит. Наразі всі дії уряду зосереджені на тому, щоб банки видавали гроші. І в цьому питанні ми працюємо за двома напрямами – зменшення вартості грошей і розширення програми 5-7-9 щодо компенсації відсоткової ставки”, – зазначає Тарас Качка.

За його словами, також можливе запровадження нової програми з компенсації відсоткової ставки для експортних програм. Але це буде зроблено лише у випадку перегляду державного бюджету, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

“Ця програма не буде прийнята миттєво, але такий варіант розглядається. Відповідна програма вже була подана до бюджетної декларації, та закладено 2 млрд грн. З наступного року в будь-якому разі вона з’явиться, але ми працюватимемо над тим, щоб запустити її вже цього року”, – уточнює Тарас Качка.

За його словами, програма полягає в тому, що відповідно до правил, які створює Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), є можливість компенсувати відсоткову ставку для експорту до рівня облікової ставки, яка існує в країні. Друга складова – доступність грошей. Працюємо над тим, щоб бізнесу було легше отримати кредити. Один із інструментів, які знаходяться в розробці, – використання страховки Експортно-кредитного агентства в якості застави. Цей проєкт буде запущено через два тижні.

Перегляди: 0