Головна Новини Ринок України Річкові перевезення: тренд на зростання

Річкові перевезення: тренд на зростання

Не зважаючи на прогнози зменшення врожаю, зерно залишиться основним драйвером зростання на річці. За прогнозами Міністерства інфраструктури України, в 2020 році річкові перевезення збільшаться на 20%, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на ports.com.ua.

У 2019 році, за даними Української річкової інформаційної служби, вантажоперевезення по Дніпру збільшилися на 19,1% до 2018 року, досягнувши майже 11,8 млн тонн. Найбільше зростання показали зернові вантажі – якщо в 2018 році по Дніпру перевезли 3,1 млн тонн, то в 2019 році – вже 4,8 млн тонн. Чітко видно цей тренд: зернотрейдери, вклавши спочатку кошти в річкову інфраструктуру, далі переходять до інвестицій у власний флот.

Наразі зернотрейдери інвестують в баржо-буксирні склади, які можуть доставити зерно на рейд з більш віддалених точок. Навіть якщо власні термінали знаходяться в Дніпрі або Запоріжжі, звідки можна вивозити вантаж навіть безпосередньо до іноземних покупців – в Туреччину, Єгипет та інші країни. Це обумовлено тим, що цей флот може принести власнику додатковий прибуток, виконуючи рейси для сторонніх замовників. Попит зростає. Наприклад, в минулому році, перед закриттям навігації, вперше відправила зерно з річкового порту в Світловодську прямо до морського порту „Чорноморськ“ компанія „Кернел”.

Перегляди: 0