Головна Новини Ринок України Мінекономіки не підтримує змін до земкодексу щодо надання права дострокового розірвання договору...

Мінекономіки не підтримує змін до земкодексу щодо надання права дострокового розірвання договору оренди землі

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства не підтримує запропоновані проєктом Закону України “Про прогресивні земельні відносини” (реєстр. №3208 від 12.03.2020) зміни до Земельного кодексу України в частині надання права власнику земельної ділянки права достроково розірвання договору оренди земельної ділянки.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com, зокрема, стаття 3 проєкту закону пропонує надати власнику земельної ділянки сільськогосподарського призначення права достроково розірвати договір користування земельною ділянкою. “На вимогу власника землі договір користування (оренда, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення може бути достроково розірваний на підставі заяви власника землі про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, про що орендодавцем подається заява про включення до реєстру вимоги про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки”, – цитата із тексту законопроєкту № 3208. Таку норму автори законопроєкту обґрунтували дискримінацією прав власників паїв.

Земельним кодексом України визначено мінімальний строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства не менш як 7 років. Крім того, Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству” внесено зміни до Земельного кодексу України (які набирають чинності через шість місяців з дня опублікування цього Закону) якими передбачається, що договором оренди землі може встановлюватися умова щодо поновлення такого договору.

Крім того визначено механізм поновлення дії договору оренди земельної ділянки. Так, якщо договір містить умову про його поновлення після закінчення строку, на який його укладено, цей договір поновлюється на такий самий строк і на таких самих умовах. Поновленням договору вважається поновлення договору без вчинення сторонами договору письмового правочину про його поновлення в разі відсутності заяви однієї із сторін про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору. Вчинення інших дій сторонами договору для його поновлення не вимагається.

Надання права власнику земельної ділянки права достроково розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення матиме негативні наслідки для орендарів, а саме: відсутність гарантій щодо збереження земельного банку; неможливість довгострокового планування ведення бізнесу та залучення кредитних ресурсів в сільське господарство; неналежне використання орендованих земель без можливості реалізації комплексу заходів щодо збереження продуктивності сільськогосподарських угідь.

Перегляди: 0