Головна Новини Ринок України Прогнозується збільшення врожаю культур, які торік відновили свою прибутковість

Прогнозується збільшення врожаю культур, які торік відновили свою прибутковість

21

Як поінформував директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” академік НААН Юрій Лупенко, у 2020 році врожай гороху перевищить показник минулого року на 20 % і складе 687,4 тис. т, а виробництво гречки зросте на 13,3 %- до 96,4 тис. т. Серед продукції зернової групи також прогнозується збільшення врожаю жита – до 355,4 тис. т (+6,7 %), а ярої пшениці – до 696,8 тис. т (+5,3 %). Практично на рівні 2019 року збережеться виробництво рису – 54,5 тис. т, тобто на 0,2 % менше минулого року, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на iae.org.ua.

Збільшення врожаю прогнозується по культурах, які торік відновили свою прибутковість, пояснив Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, торік рентабельність виробництва гороху склала 12,2 %, тоді як у 2018 році ця культура була збитковою (рентабельність (-5,4 %). Аналогічна ситуація і по гречці, рентабельність якої минулого року склала 6,5 % проти (-17,2 %) у 2018 році. Рентабельність виробництва жита сягнула у 2019 році рекордних 43,2 % (!) проти (-2,2%) у попередньому році, нагадав експерт.

По решті зернових культур прогнозується зменшення обсягів врожаю. В цілому зменшення виробництва зернових культур прогнозується на рівні 7,7 млн т, що на 10,3 % менше, ніж у 2019 році. Втім, обсяги врожаю – 67,3 млн т – стануть третім результатом за всю історію України і суттєво не вплинуть на насичення внутрішнього ринку, підсумував Юрій Лупенко.