Головна Новини Ринок України ВАР задоволена видозміною земельного закону

ВАР задоволена видозміною земельного закону

Всеукраїнська Аграрна Рада вважає визначним досягненням те, що початкова редакція законопроєкту №2178, яку розробив та запропонував уряд Гончарука в інтересах аграрних латифундій, транснаціональних фінансових спекулянтів та яка вела до знищення середніх і малих аграріїв, була кардинально видозмінена. Ключові положення схваленого Верховною Радою України законопроєкту 2178-10 відповідають вимогам середніх і малих аграріїв, що були затверджені членами ВАР влітку минулого року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на uacouncil.org, йдеться про такі положення:

  1. Концентрація землі с/г призначення в одних руках знижена з 214 тис. га. до 10 тис. га.

Хоча ВАР пропонувала встановити максимальну допустиму концентрацію на рівні 5 тисяч гектарів.

  1. У повній відповідності до пропозицій ВАР те, що з 2024 року буде дозволено купувати земельні ділянки с/г призначення виключно громадянам України та юридичним особам, заснованим громадянами України, а також державі та територіальним громадам.
  2. Іноземні фізичні і юридичні особи отримають право купувати сільськогосподарські землі лише у випадку, якщо таке рішення буде схвалено на Всеукраїнському референдумі.

Зі свого боку, ВАР пропонувала внести зміни до Конституції України, які заборонили б іноземцям володіти в Україні земельними ділянками с/г призначення. Для внесення таких змін також необхідно провести Всеукраїнський референдум, на якому буде схвалене відповідне рішення.

  1. Обіг земель сільськогосподарського призначення розпочнеться у другому півріччі 2021 року, що дозволить як державі, так і аграріям підготуватися до реалізації цієї реформи, а не із жовтня поточного року, як пропонувалося спочатку.
  2. З 1 липня 2021 року до 1 січня 2024 року встановлений перехідний період, протягом якого право на набуття у власність земельних ділянок надається виключно фізичним особам – громадянам України, з обмеженням до 100 гектарів землі на одну фізичну особу.

Абсолютно ідентичну пропозицію подавала ВАР, але на термін у 3 роки та з концентрацією землі не більше 500 гектарів на одну фізичну особу.

  1. З огляду на поточну економічну кризу, в Україні та всьому світі заборонено продавати земельні ділянки с/г призначення державної та комунальної форми власності.
Перегляди: 0