Після раптового стрибка, ціни на ринку свиней забійних кондицій “відкотилися”. За підсумками щотижневого моніторингу закупівельних цін на свинину, середньоринкова позначка послабилась на 6,8%, зупинившись на рівні 46,8 грн/кг за підсумками першого тижня квітня. Про таку динаміку інформує Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації “Свинарі України”, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на asu.pigua.info.
Минулого тижня очікування і реальність операторів вітчизняного ринку свинини не співпали. Так, в останні дні березня виробники планували реалізувати товарні партії по 46-48 грн/кг. Проте вже у кінці тижня опитування представників м’ясопереробної галузі вказало на зниження мінімальної цінової межі до 45 грн/кг. При цьому, деякі з них зазначали, що у зв’язку з погіршенням продажів та скасуванням замовлень на свинину були змушені відмовлятись від частини попередньо заброньованих партій живця.
Закупівельники також відзначили відчутну активізацію пропозиції свинини з боку дрібних виробників, які до цього були постачальниками для продовольчих ринків. Хоча було оприлюднено постанову МОЗ, що дозволяє роботу ринків в умовах карантину, це поки не послабило напругу на ринку. Крім цього, більшість м’ясопереробників наразі сумнівається у тому, що реалізація свинини та продуктів з неї покращиться напередодні Великодня через продовження карантину та посилення заходів з дистанціювання. Через це м’ясокомбінати, що мали запаси мороженої продукції наразі активно їх використовують та, відповідно, скорочують об’єми заготівлі свинини. У зв’язку з цим закупівельники очікують, що низхідний рух цін продовжиться і цього тижня.