Головна Новини Ринок України Діалог влади й бізнесу потрібен не лише під час пандемії

Діалог влади й бізнесу потрібен не лише під час пандемії

Торговий представник України, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка серед кроків уряду в умовах карантину назвав діалог між “Укрзалізницею” та портами про можливості забезпечення експорту для українських виробників по ряду товарів, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на dt.ua.

“Це, в принципі, виклик для всіх експортоорієнтованих галузей – у тому числі зернової, металургійної. Це питання спроможності “Укрзалізниці” доставити продукцію до портів, а портів – переробити всю цю продукцію. Ці проблеми виникають регулярно, але єдиний спосіб їх урегулювання – постійний діалог. Між виробниками, залізницею, портами. І уряд намагається забезпечити цей діалог. Позиції, які висловлюють галузеві асоціації, уряд бере до уваги, намагаючись знайти певний механізм. А цей механізм готує налагодження логістики. Потрібно розуміти, що відбувається щодня – по певних категоріях товарів, тарифах, виробниках”, – каже Тарас Качка.

Щодо визначення необхідних та можливих об’ємів аграрного експорту для збереження нацбезпеки, то він каже, що йдеться і про товари, якими ми годуємо весь світ – соняшникова олія, кукурудза, і товари, які ми дуже багато експортуємо, але стосовно яких маємо бути завжди й дуже обережними, – це пшениця. Особливо продовольча. “Це стосується як міжнародної продовольчої безпеки, так і власне української. Тому в нас ведуться постійні діалоги з галуззю, щоб успіх нашої пшениці за кордоном не призвів до нестачі в Україні… Україна є важливим гравцем, який забезпечує продовольчу безпеку – не тільки свою власну, а й інших регіонів: Африки, Близького Сходу, по деяких сегментах – Китаю, Європейського Союзу, де ми є дуже великим постачальником продукції, без якої європейське сільське господарство не втримається”, – зауважує заступник міністра.

Щодо збільшення імпорту продукції, якої бракує в Україні він каже, що є ринки, де Україна залежить від імпорту, – наприклад гречка. “Тут ми маємо негативну тенденцію зменшення посівних площ в Україні. Це пов’язано зі зміною клімату та структури українського сільського господарства. Посіви гречки мігрують у сприятливіші регіони. Тому в нас зростає частка імпорту в такому товарі як улюблена українцями гречка. І тому, щоб у нашого споживача був доступ до цього товару, нам важливо забезпечити більше його імпорту”, – зазначає Тарас Качка.

Перегляди: 0