Головна Новини Ринок України В Україні “в тіні” 12-16 млн га сільгоспземель

В Україні “в тіні” 12-16 млн га сільгоспземель

Закон про відкриття ринку землі набирає чинності з 1 липня 2021 року. Тож до того Рада має прийняти пакет земельних законів – близько 10, які оновлюють правила роботи Держгеокадастру, вирішують питання передачі державних земель та управління землями громадам, переважне право, дворівневі системи електронних аукціонів. Окремий великий блок – детінізація сільськогосподарських земель. Про це розповів Микола Сольський, голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

Наразі в комітеті є три законопроєкти на цю тему. “Під тіньовим обробітком землі мається на увазі виготовлення с/г продукції на земельних ділянках, які фактично орендуються, але щодо яких не оформляються договори оренди”, – коментує Микола Сольський. В такому випадку орендна плата виплачується готівкою, з неї не сплачують податок на доходи фізичних осіб, військовий збір. Як наслідок, вирощена продукція за такою схемою не декларується та не оподатковується, продається теж за готівку. Заробітна плата у цій сфері аналогічно перебуває в тіні.

“Прийняття цих законопроєктів, допоможе збільшити кількість офіційно зареєстрованих земель, а земельний ринок поступово детінізуватиметься. Нині втрати бюджетів усіх рівнів з гектару тіньового обробітку експерти оцінюють у 2,2 тис. грн, а обсяг тіньового обробітку становить від 12 до 16 млн га земель сільськогосподарського призначення”,- каже голова комітету.

Перегляди: 0