Головна Новини Ринок України Озимі менше ризикують зазнати весняної посухи

Озимі менше ризикують зазнати весняної посухи

Цього року озимі на полях відновили вегетацію достатньо рано – ще наприкінці лютого, відтак рослини мають менший ризик зазнати весняної посухи. Так вважає начальниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agro-business.com.ua.

За її словами, цього року у холодний період (листопад-березень) опадів випало лише 50-60% від норми, тобто поповнення запасів було мінімальним. Натомість кількість опадів і характер зими, а також відсутність промерзання ґрунту сприяли тому, що вся волога засвоювалась ґрунтом. Зараз рослини витрачають вологу із верхніх шарів, де вона поки що є, і можуть нормально вкорінитись.

“Ситуація далі не дуже оптимістична: наступні 8-10 днів опадів не буде, адже наша територія перебуватиме під впливом потужного антициклону. Тож на початку квітня ми спостерігатимемо швидке випаровування вологи. І якщо для озимих це не стільки актуально, то для посіву ярих культур – критично важливо. Тому зараз якраз сформувався ідеальний момент для посіву. А надалі – сподіватимемося на додаткову вологу, опади у квітні-травні”, – каже метеорологиня.

Загалом фахівці називають ситуацію з посівами схожою на минулорічну. Посіви менш розвинуті, проте це наслідки не аномальної зими, а сухої осені. Озимих у поганому стані майже немає, загалом їхній стан середній і втрати мінімальні. Найгірше виглядають рослини, яким найбільше не вистачало вологи з осені. Це Одеська, Полтавська області та Черкащина.

Перегляди: 0