Головна Новини Ринок України Українська зернова асоціація звернулася до Кабінету Міністрів

Українська зернова асоціація звернулася до Кабінету Міністрів

Українська зернова асоціація спрямувала лист до уряду та профільного міністерства з проханням звернутися до Єврокомісії з пропозицією відтермінувати введення в дію положень Регламенту ЄС щодо виключення застосування пестицидів на основі діючих речових хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу для продукції, призначеної для продажу на ринках країн-членів ЄС, аби надати достатньо часу для ознайомлення та адаптації учасників ринку до нових вимог.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на uga.ua, нехтування вимогами ЄС може призвести до збільшення ризиків отримання нотифікацій під час експорту в країни ЄС (повідомлення про те, що продукція не відповідає вимогам ЄС). Це може призвести як до обмежень торгівлі, так і до повної зупинки українського експорту зернових та олійних до країн ЄС. Крім того, такі зміни в законодавстві ЄС можуть ускладнити експорт і до інших країн поза зоною ЄС, оскільки покупці в своїх контрактах можуть посилатися на вимоги ЄС щодо показників безпеки на пестициди, діоксини та мікотоксини.

18 лютого 2020 року країни-члени схвалили пропозицію Єврокомісії знизити граничні допустимі залишкові межі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу в продуктах харчування та кормах до найнижчого рівня, що може бути виміряно аналітичними лабораторіями. Допустимий вміст цих речовин в продукції буде зменшено до 0,01 мг/кг (ppm) для олійних та зернових, а також в продукції, виробленої з цих культур. Нові допустимі залишки почнуть застосовуватися з жовтня 2020 року.

З огляду на те, що Україна не є країною-членом ЄС, Регламент нашою країною безпосереднього не застосовується. Однак, щоб відповідати законодавству ЄС про безпечність харчових продуктів (Регламент (ЄС) 178/2002) та зобов’язанням для третіх країн щодо експорту до ЄС, країни, які не є членами ЄС, повинні дотримуватися норм законодавства ЄС про продовольство. Також Україна повинна виконувати свої зобов’язання щодо наближення свого законодавства до норм ЄС відповідно до Угоди про асоціацію.

Ринок Євросоюзу – один з найпривабливіших для українських експортерів зернових та олійних культур: на ньому є платоспроможний покупець, а також він має невелике плече транспортування. Минулого року експорт української агропродукції до ЄС склав $7,5 млрд, левова частка якого припадає на зернові, олійні та продукцію з цих культур. Тому втрата такого ринку мала б для України та виробників зерна вкрай негативні наслідки.

Перегляди: 0