Головна Новини Ринок України Україна останньою в Європі створює портал геопросторових даних

Україна останньою в Європі створює портал геопросторових даних

У кожній країні Європи існують портали геопросторових даних – ми в цьому останні. На цьому наголошує голова Держгеокадастру Денис Башлик, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

Він зазначив, що закон про діяльність геопорталу вступить в силу у 2021 році, до цього передує велика робота щодо інвентаризації наявних даних. Це буде єдине вікно доступу до всієї інформації про будь-яку земельну ділянку. Сьогодні аби зрозуміти та оцінити наскільки є привабливою земельна ділянка, потрібно піти в різні установи і зібрати різну інформацію.

“Ми надаємо єдине вікно для доступу до всіх реєстрів – містобудівного кадастру, місцевих геопорталів, які створюються в ОТГ. Закон передбачає 17 базових наборів даних, над якими ми вже почали працювати. Дуже довго тривала дискусія щодо того чи має бути цей геопортал безкоштовним. Наша принципова позиція – що держава не має заробляти гроші на тому, за що вже сплатили платники податків. Навпаки – національний геопортал даних має бути інструментом для розвитку економіки, інструментом як управління, так і планування й інвестицій, а не збору коштів, – наголосив Денис Башлик.

Перегляди: 0