Головна Новини Ринок України Усі ґатунки молока продовжують дешевшати

Усі ґатунки молока продовжують дешевшати

Ціни на молоко, як і очікувалося, стрімко знизилися. Знову дешевшають всі ґатунки молока незалежно від об’ємів. Порівняно з моніторингом двотижневої давності, ціни на екстраґатунок в середньому знизилися до 10,54 грн/кг (-19 коп.), вищий ґатунок подешевшав найбільше – на 23 коп. і опустився до 9,98 грн./кг, середня ціна першого втратила 12 коп. і знизилася до 9,42 грн./кг. Середньозважена ціна по трьох ґатунках зменшилася на 18 коп. і складає 9,98 грн/кг.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на avm-ua.org, відмічається збільшення різниці у вартості екстраґатунку по регіонах. Так, найдешевшим він є у західному регіоні з діапазоном коливань 10,1-10,6 грн./кг., а найдорожчим у північних областях – 10,2-10,95 грн./кг. Центр – 10,2-10,8 грн./кг., південь – 10,0-10,9 грн./кг., схід – 10,0-10,85 грн./кг.

Різке зниження цін зараз, крім сезонного фактора, зумовлене падінням попиту на молочну продукцію, що пов’язано з карантинними заходами та, відповідно, зниженням купівельної спроможності. В таких умовах минулорічний дефіцит сировини неочікувано перетворився в профіцит, що виявляє додатковий тиск на ціни. Схожа ситуація відмічається і в більшості країн світу, особливо експорт-орієнтованих. Світові ціни на молоко-сировину також зазнали різного ступеня падіння, так як і ціни на біржові молочні товари.

Очікується, що ціни на молоко в Україні в другій половині квітня зазнають чергового зниження. Такий сценарій, очевидно, буде продовжуватися до другої половини травня. Втім, це у великій мірі залежатиме від тривалості обмежувальних заходів не тільки в Україні, але й в цілому в світі. Зараз деякі європейські країни оголосили про поступовий вихід з режиму обмежень та планомірний запуск економіки. Поряд з цим, Китай в останні тижні відновлює економічну активність та демонструє відновлення попиту на товари, серед яких і молочні.

Перегляди: 0