Головна Новини Ринок України Обмеження експорту пшениці: хто за, хто проти

Обмеження експорту пшениці: хто за, хто проти

Економісти не проти тимчасового обмеження експорту зерна під час карантину, натомість категорично проти такого підходу українські експортери.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на ukrinform.ua.

“Через потенційно неврожайний для країни рік, думаю, таки не варто ризикувати внутрішнім ресурсом. Принаймні, у найближчі місяці”, – наголосив експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, який підтримує ідею часткового обмеження на період карантину експорту деяких видів сільськогосподарської продукції. Насамперед, продовольчої пшениці.

Згодом, за його словами, експортні плани можна буде переглянути. Десь у серпні, коли стане зрозуміло, скільки нового збіжжя зібрали селяни і які перехідні запаси. Від цього й залежатимуть обсяги експорту у наступному маркетинговому сезоні.

Категорично проти такого підходу українські експортери. “Стабільність і прогнозованість експорту зернових є пріоритетом для нашої держави та одним із головних чинників національної та продовольчої безпеки”, – наголошують у Європейській Бізнес Асоціації. Експерти нагадують, що подібні спроби у 2006-2011 роках гальмували розвиток аграрної галузі, шкодили іміджу України як надійного експортера, котрий виконує всі контракти, а також завдавали країні прямих фінансових збитків. Приміром, втрати доходів виробників від запровадження квот у 2010/11 маркетинговому році оцінюють у понад $2 мільярди. Це перевищує розмір кредитного траншу від МВФ, який Україна розраховує отримати у травні.

Перегляди: 0