Головна Новини Ринок України Що має вивести з тіні 12 млн га землі

Що має вивести з тіні 12 млн га землі

Верховна Рада України готується до запровадження мінімального податкового мінімуму на сільськогосподарські землі, який має вивести з тіні 12 млн га землі, яка обробляється бізнесом.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com, у комітеті з питань аграрної та земельної політики ВР є три законопроєкти: №3131 (автори – Микола Сольський, Олег Тарасов, Мар’ян Заблоцький, Павло Халімон та інші депутати), 3131-1 (автори – Олег Тарасов, Іван Чайківський, Дмитро Соломчук) та 3131-2 (автор – Данило Гетманцев).

“Великий блок – детінізація сільськогосподарських земель… Під тіньовим обробітком землі мається на увазі виготовлення с/г продукції на земельних ділянках, які фактично орендуються, але щодо яких не оформляються договори оренди. В такому випадку орендна плата виплачується готівкою, з неї не сплачують податок на доходи фізичних осіб, військовий збір. Як наслідок, вирощена продукція за такою схемою не декларується та не оподатковується, продається теж за готівку”, – зазначив Микола Сольський.

Один з авторів законопроєкту №3131-1 Іван Чайківський вважає за необхідне створення механізму, за якого сумлінні платники можуть мати менше податкове навантаження. В разі ухвалення законопроєкту мінімальне податкове навантаження складе 1200-1400 грн на 1 га.

“Втрати бюджетів всіх рівнів від недоотримання податків та інших платежів становлять 6-22 млрд грн на рік… Всі ці кошти можна і треба вводити в легальний обіг. Суть законопроєкту: ми підвищуємо ставку земельного податку до 3-4%, але даємо можливість її знизити аж до 1% за рахунок сплати інших податків (ПДФО від продажу с/г продукції або ПДФО орендодавців та працівників (для платників ЄП) або єдиного податку третьої групи, або податку на прибуток підприємства)”, – розповів Іван Чайківський.

На думку Мар’яна Заблоцького, мінімальне податкове навантаження на гектар має становити приблизно 1,5 тис. грн.

Перегляди: 0