Головна Новини Ринок України Як не втратити агровиробництво на півдні

Як не втратити агровиробництво на півдні

Аби не втратити виробництво на Півдні України, держава має поновити центральні та міжрегіональні системи зрошення. Про це на своїй сторінці у facebook голова Ради ГО “Бізнес-Варта” Іван Мірошніченко.

“Для цього потрібно інвестувати $1,5-2 млрд і кошти на ці важливі цілі є. Польову та між польову інфраструктуру на різних умовах могли б взяти самі агровиробники, але до поля та масиву воду треба надати та підвести. Можна залучити кредити (Китай, Світовий банк та інші фінансові установи надавали попередню згоду у фінансуванні та участі), або забезпечити державне фінансування такого важливого проєкту національного значення, але звісно ж локалізувати та зв’язати витрати в Україні”, – написав він.

За його словами, це дасть зростання виробництва від 12 млн тонн на рік на початку і до 20 млн тонн продукції на рік за 5-7 років.

“Це $2-2,5 млрд додаткового виробництва та експорту на початку реалізації та $5-7 млрд через 5-7 років. Також це можливість вирощувати на поливі та на ще відносно багатих ґрунтах, продукцію з високою додатковою вартістю”, – вважає він.

І нагадує, що проєкт зрошення входив і був включений до переліку пріоритетних ще в 2010 році. “Ми дуже активно почали його розвивати, але все швидко і померло в “коридорах влади”. “Друге дихання” проєкт отримав в 2015/16 році і гроші на нього виділяли міжнародні фінансові партнери, але знову проєкт “заговорили і вбили”. Такого роду проєкти, національного рівня, як проєкт зрошення, будівництво сучасних заводів з виробництва комбайнів і тракторів, автомобілебудування, розвиток інфраструктури портів і тд, вони повинні реалізовуватися через спеціальний “проєктний офіс” і мати спеціальний статус, а люди, які їх реалізовують, повинні мати спеціальний мандат на їх реалізацію. Тоді такі проєкти реалізовуються за 3-4 роки і здатні витягнути країну з кризи. У наших реаліях і умінні “взаімопобороть” або нічого не робити, щоб нічого не вийшло, такі проєкти навіть “не відходять від причалу”. Я це пишу, не для того, щоб демотивувати. Ми якраз і вміємо будувати всупереч, а не завдяки. Просто такі реалії, – додав Іван Мірошніченко.

Перегляди: 1