Виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко вважає, що стабільний розвиток галузі свинарства можливий за умови об’єднання невеликих підприємств та зниження собівартості виробництва, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на meat-inform.com.
На думку експерта, майбутнє галузі – за великими консолідованими компаніями чи об’єднаннями підприємств. Що ж до майбутнього співіснування тваринних комплексів поряд із такими консолідованими компаніями, Микола Бабенко зазначає: “Є декілька сценаріїв. Зрозуміло, що кон’юнктура для таких компаній погіршиться – в першу чергу м’ясопереробні підприємства використовуватимуть власну або кооперативну сировину. Крім того, за рахунок оптимізації витрат, собівартість м’яса в інтегрованих компаніях або кооперативах стане нижчою, що знову ж вдарить по конкурентоздатності окремих свинокомплексів. А ще в Україні поширені в агробізнесі підприємства – соціальні проєкти, які працюють не заради прибутку, а заради працевлаштування пайовиків. З відкриттям ринку землі “соціальні проєкти” втратять сенс, з 2021 року нас очікує масове закриття неефективних свинокомплексів і молочних ферм. Просто лишити все, як є, вже не вийде”.
Тож, якщо найближчим часом українські свиногосподарства не змінять стратегій управління та виробництва, велика частка операторів ринку можуть взагалі припинити діяльність.