Головна Новини Ринок України За яких умов можливий стабільний розвиток свинарства

За яких умов можливий стабільний розвиток свинарства

Виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко вважає, що стабільний розвиток галузі свинарства можливий за умови об’єднання невеликих підприємств та зниження собівартості виробництва, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на meat-inform.com.

На думку експерта, майбутнє галузі – за великими консолідованими компаніями чи об’єднаннями підприємств. Що ж до майбутнього співіснування тваринних комплексів поряд із такими консолідованими компаніями, Микола Бабенко зазначає: “Є декілька сценаріїв. Зрозуміло, що кон’юнктура для таких компаній погіршиться – в першу чергу м’ясопереробні підприємства використовуватимуть власну або кооперативну сировину. Крім того, за рахунок оптимізації витрат, собівартість м’яса в інтегрованих компаніях або кооперативах стане нижчою, що знову ж вдарить по конкурентоздатності окремих свинокомплексів. А ще в Україні поширені в агробізнесі підприємства – соціальні проєкти, які працюють не заради прибутку, а заради працевлаштування пайовиків. З відкриттям ринку землі “соціальні проєкти” втратять сенс, з 2021 року нас очікує масове закриття неефективних свинокомплексів і молочних ферм. Просто лишити все, як є, вже не вийде”.

Тож, якщо найближчим часом українські свиногосподарства не змінять стратегій управління та виробництва, велика частка операторів ринку можуть взагалі припинити діяльність.

Перегляди: 0