Головна Новини Ринок України Бізнес має претензії до масштабних податкових змін

Бізнес має претензії до масштабних податкових змін

У разі набрання чинності законопроєкту №1210, що передбачає масштабні зміни до правил корпоративного оподаткування, оподаткування фізичних осіб, а також до правил щодо адміністрування податків, потрібні будуть негайні зміни до цього нормативного акту, які відклали б початок застосування певних норм. Так вважає Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації, яка звертає увагу на абсолютно недостатній час, відведений бізнесу та контролюючим органам на підготовку до застосування таких масштабних змін.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на eba.com.ua, законопроєкт “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві”, містить велику кількість суперечливих норм, зокрема: запровадження правил щодо “ділової мети”, запровадження правил щодо “умовних дивідендів”, запровадження обтяжливих змін до правил щодо вирахування процентів, запровадження правил щодо призупинення амортизації на період невикористання основних засобів у господарській діяльності, тощо.

Норми, що вітаються бізнесом, зокрема, такі:

Скасування дискримінаційних “соєвих правок”, аби відновити справедливі умови оподаткування та добросовісну конкуренцію на аграрному ринку.

Зменшення штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних по ПДВ та розрахунків коригування, які не надається отримувачу (покупцю).

Зміни до визначення бази нарахування акцизу на електричну енергію, у зв’язку з запровадженням Закону України № 2019-VIII Про ринок електроенергії.

Норми щодо більш широкого застосування прискореної амортизації.

Збільшення вартісного порогу для визнання активу необоротним.

Збільшення порогу річного доходу (до 40 млн. гривень), у разі недосягнення якого платникам податків дозволяється не застосовувати коригування фінансового результату на податкові різниці.

Водночас, до цього часу громадськості недоступний текст законопроєкту, який було направлено на підпис Президенту. Бізнес не розуміє, яких змін і у який час очікувати, та яким чином планувати подальшу діяльність за таких умов. Бізнес потребує ясності щодо податкових правил та їх передбачуваності – це вкрай важливі умови побудови якісного бізнес-клімату в країні.

Перегляди: 0