Головна Новини Ринок України Заговорили про запуск агрострахування в новому форматі

Заговорили про запуск агрострахування в новому форматі

Як заявив Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, ідея запуску агрострахування в новому форматі дуже проста – Агростраховий пул не використовувати як інструмент, а робити платежі як через страхові компанії, так і через банки по відсоткам за кредити.

За його словами, наразі планується закріпити 50% компенсації страхової премії. Норматив по витратах на пшеницю становить 10-12-14 тис. гривень на гектар залежно від технологій. Тому рівень страхування має бути 12%. Механізм отримання коштів має бути наступним: потрібно заключити страховку, подати через страхову компанію або через банки звітність, і вже наступного місяця отримати 50% компенсації від держави. Все має відбуватись без пулів, комісій та можливостей вибирати кому давати, кому ні.

Він відмітив, що на сьогодні є більше 20 підписаних меморандумів з банками, так само в планах підписати їх з низкою страхових компаній.

“Наразі в Україні гостро постало питання з впливом погодних умов на врожай. Тому на новий рівень виходить питання агрострахування, яке свого часу було в Україні, але через недосконалий механізм не функціонувало належним чином. Агрострахування на сьогодні в пріоритеті уряду, і цього тижня буде представлено законопроєкт по цьому напрямку. На агрострахування потрібно виділити мінімум 2 млрд грн з бюджету 2021 року, щоб отримати достатній ефект, але воно спрацює лише в тому випадку, коли буде масовим”, – цитує слова Тараса Висоцького “ПроАгро Груп” з посиланням на ucab.ua.

Перегляди: 0