Головна Новини Ринок України Українські аграрії купують добрива з суттєвою націнкою

Українські аграрії купують добрива з суттєвою націнкою

Для українських аграріїв ціна на азотні добрива з заводу йде з суттєвою націнкою порівняно з ціною для експортних контрактів, що може свідчити про зловживання монопольним становищем. Так, при середній вартості аміачної селітри у березні цього року на внутрішньому ринку України на рівні $224 за тонну, на експорт її відправляли по $188 за тонну.

“ПроАгро Груп” з посиланням на ucab.ua повідомляє, що згідно з даними Державної митної служби України, із липня 2019 року по травень 2020 року нетто-експорт (перевищення експорту над імпортом) азотних добрив (група 3102 УК ТН ЗЕД) перевищив 70 млн дол. США. При цьому експорт досяг 247 млн дол. США, а імпорт становив 176 млн дол. США. Особливо яскраво зазначені тенденції проявились в квітні-травні 2020 року, коли імпорт знизився до 12 млн дол. США, а експорт становив майже 31 млн дол. США, що в 2,5 раза більше.

У структурі експорту азотних добрив розширився асортимент. Зокрема в 2020 році Україна також експортувала аміачну селітру в обсягах понад 10 тис. т.

Перегляди: 0