Головна Новини Ринок України Озвучено нові штрафи за нереєстрацію податкових накладних

Озвучено нові штрафи за нереєстрацію податкових накладних

Законодавчі зміни до статті 120 Податкового кодексу України, внесені активно обговорюваним Законом № 466, передбачають застосування, поряд з уже існуючими раніше, нових штрафів за несвоєчасну реєстрацію/не реєстрацію податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування до податкової накладної (РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Про це поінформувала сертифікований аудитор, судовий експерт КНДІСЕ Катерина Проскура, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

Наразі штраф 2% обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 1020 грн, застосовується при несвоєчасній реєстрації в ЄРПН6 1) ПН/РК, складеної на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування ПДВ; 2) ПН/РК, складеної на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою; 3) ПН, виписаної в сумі раніше визнаного податкового кредиту при придбання товарів (послуг), що не використовуються в подальшому у господарській діяльності або використовуються в неоподатковуваних ПДВ операціях, а також в інших випадках виписування ПН платником “самому собі” податкової накладної, складеної відповідно до ст. 199 ПКУ (пропорційний розподіл ПДВ при здійсненні одночасно оподаткованих і неоподаткованих ПДВ операцій), та розрахунку коригування, складеного до такої податкової накладної; зведеної податкової накладної.

За відсутність реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, якщо це порушення зазначене в податковому повідомленні-рішенні (далі – ППР) – 5% (без ПДВ), але не більше 3400 грн. Попередньою редакцією ПКУ такий вид штрафів не був передбачений взагалі. Також змінами передбачено, що якщо ППР за період з 1 січня 2017-го по 31 грудня 2019-го перебували в процедурі адміністративного або судового оскарження та грошові зобов’язання за ними не було сплачено, застосовуватимуть нові розміри штрафів, за Законом № 466.

Порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого для реєстрації всіх інших ПН та/або РК в ЄРПН, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 10% до 50% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК в залежності від кількості календарних днів порушення строку реєстрації.

Відсутність реєстрації протягом граничного строку всіх інших ПН та/або РК в ЄРПН, про що зазначено в ППР, тягне за собою штраф у розмірі 50% суми податкових зобов’язань з ПДВ, вказаної у такій ПН та/або РК, або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складено.

Перегляди: 0