Головна Новини Ринок України Ринок фальсифікату насіння та ЗЗР оцінюється у $100-250 млн кожен

Ринок фальсифікату насіння та ЗЗР оцінюється у $100-250 млн кожен

Експерти ринок насіння та ЗЗР в Україні оцінюють по $1 млрд кожен. Якщо за міжнародними показниками 10−15% і в насінництві, і в ЗЗР – це незаконні контрафактні продукти, то отримаємо ринок незаконного обігу цих товарів в Україні. Частіше жертвами такого шахрайства стають дрібні та середні фермери, агрохолдинги також стикаються з цією проблемою, але рідше.

“ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com повідомляє, що, на думку, юрисконсульта Українського клубу аграрного бізнесу Олега Нестерова, 20−30% ринку насіння в Україні є фальсифікатом. За даними Держстату, у 2018 році аграрні підприємства витратили на посівний та посадковий матеріал 36 млрд грн. Відтак при дуже спрощеному розрахунку обсяг фальсифікату у насінництві (а заразом і в садівництві) може оцінюватись в районі 7 млрд грн або понад $250 млн.

За даними керівника агрохімічного напрямку Європейської Бізнес Асоціації Віктора Погорілого, обсяг ринку тільки підроблених ЗЗР в Україні може сягати 20 тис. т або $ 250 млн щороку. Разом з тим схопити за руку шахраїв складно, а тому і точно оцінити обсяги ринку контрафакту важко. У свою чергу, фальсифіковані засоби захисту рослин – це у більшості випадків не вивчені наукою речовини, які можуть мати вкрай тяжкі наслідки як для здоров’я людини, так і для навколишнього середовища.

Перевіряти сертифікати якості, здавати зразки до лабораторії, працювати з перевіреними постачальниками, не заощаджувати на насінні та ЗЗР – ось як можна уникнути підробки.

Перегляди: 0