Головна Новини Ринок України Щорічні  втрати врожаю зерна через закислення ґрунтів сягають трьох мільйонів тонн

Щорічні  втрати врожаю зерна через закислення ґрунтів сягають трьох мільйонів тонн

Україна щорічно втрачає до трьох мільйонів тонн врожаю зерна через закислення ґрунтів.

Про це на прес-конференції розповів професор, доктор сільськогосподарських наук Сергій Веремеєнко, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на УНІАН.

За його словами, зараз в Україні більш як 11,5 млн. га ріллі під сільськогосподарськими культурами мають високу кислотність.

“Проблема стоїть дуже гостро. Немає державних програм вапнування, аграрії перестали вносити органічні добрива і перейшли на кислі мінеральні та азотні. Соя, кукурудза, рапс, соняшник та інші основні культури погано переносять кислотність ґрунту. За найскромнішими підрахунками, ми втрачаємо 2-3 млн. тонн зерна щорічно, це сотні мільйонів доларів”, – зауважив він.

Завідувачка відділу земельних відносин та природокористування Інституту аграрної економіки Ольга Ходаковська зазначила, що в 1990 році аграрії вносили вапняк на 1,5 млн. га земель, а в 2019 році – тільки на 137 тис. га. За її словами, висока кислотність ґрунтів здатна знизити врожайність зернових культур до 50%. Але також це вплине на вартість ділянок після відкриття ринку земель в Україні.

“З такою землі платитимуть менше податків, відповідно, менше коштів піде до місцевих бюджетів”, – додала вчена.

В “Українській асоціації вапняної промисловості” (УАВП) вважають за необхідне популяризувати ідею розкислення ґрунтів в Україні. “У всьому світі застосовуються масштабні програми відновлення ґрунтів. Тому потрібно звернути увагу держави і почати спільну роботу над вирішенням проблеми”, – сказав виконавчий директор УАВП Роман Гладуненко.

Перегляди: 4