Україна щорічно втрачає до трьох мільйонів тонн врожаю зерна через закислення ґрунтів.
Про це на прес-конференції розповів професор, доктор сільськогосподарських наук Сергій Веремеєнко, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на УНІАН.
За його словами, зараз в Україні більш як 11,5 млн. га ріллі під сільськогосподарськими культурами мають високу кислотність.
“Проблема стоїть дуже гостро. Немає державних програм вапнування, аграрії перестали вносити органічні добрива і перейшли на кислі мінеральні та азотні. Соя, кукурудза, рапс, соняшник та інші основні культури погано переносять кислотність ґрунту. За найскромнішими підрахунками, ми втрачаємо 2-3 млн. тонн зерна щорічно, це сотні мільйонів доларів”, – зауважив він.
Завідувачка відділу земельних відносин та природокористування Інституту аграрної економіки Ольга Ходаковська зазначила, що в 1990 році аграрії вносили вапняк на 1,5 млн. га земель, а в 2019 році – тільки на 137 тис. га. За її словами, висока кислотність ґрунтів здатна знизити врожайність зернових культур до 50%. Але також це вплине на вартість ділянок після відкриття ринку земель в Україні.
“З такою землі платитимуть менше податків, відповідно, менше коштів піде до місцевих бюджетів”, – додала вчена.
В “Українській асоціації вапняної промисловості” (УАВП) вважають за необхідне популяризувати ідею розкислення ґрунтів в Україні. “У всьому світі застосовуються масштабні програми відновлення ґрунтів. Тому потрібно звернути увагу держави і почати спільну роботу над вирішенням проблеми”, – сказав виконавчий директор УАВП Роман Гладуненко.