Головна Новини Ринок України Україна імпортує насіння на 150 млн. доларів на рік

Україна імпортує насіння на 150 млн. доларів на рік

Україна імпортує у 27 разів більше насіння, аніж виробляє – на 150 млн. доларів на рік. Такі дані наводять у Інституті фізіології рослин і генетики Національної академії наук,

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Агробізнес Сьогодні”.

Нині вітчизняний ринок заповнює несертифіковане насіння низьких репродукцій, а хороші врожаї можна отримати лише від посіву сертифікованим насінням еліти чи першої репродукції, говорять науковці.

“Ми відправляємо за кордон зерно, а могли б переробляти і забезпечувати жителів закордону смачною українською продукцією, отримуючи значні надходження в бюджет країни. Натомість наша країна втрачає величезні кошти. Минулого року валовий обсяг продукції рослинництва в Україні становив 6,4 млрд. євро, а от в Іспанії та Франції, відповідно, 25,7 та 42,4 млрд. євро”, – зазначив директор Інституту Володимир Моргун.

Для виправлення ситуації, вважають в Інституті фізіології рослин і генетики, потрібно будувати аграрну переробну промисловість і акцентувати генетичні дослідження і селекцію рослин на високій якості. Зараз через недостатню якість зерна українське борошно за якістю одне з найгірших у світі. Через це Україна втрачає ринки Єгипту, Туреччини, Бангладеш, Саудівської Аравії, оскільки поживна якість української пшениці не задовольняє вимог вибагливих іноземних покупців.

Науковці Інституту фізіології рослин і генетики НАН України надають особливого значення створенню сортів озимої пшениці з високою якістю та харчовою цінністю зерна. Такий сорт як Донор Київський є унікальним за хлібопекарськими властивостями та вмістом і якістю протеїн. Він містить у зерні 17-18% білка високої якості. Впровадження цього сорту, кажуть селекціонери, забезпечить виробництво зерна і борошна високого ґатунку.

Перегляди: 0