Головна Новини Ринок України Фермери вивели “в тінь” і не платять податки з 8 млн. га...

Фермери вивели “в тінь” і не платять податки з 8 млн. га землі

За оцінками Світового Банку, “в тіні” перебуває близько 8 мільйонів гектарів українських земель. Власники паїв віддають їх в оренду, але документи при цьому не оформлюються, а податки не сплачуються.

На цьому загострив увагу адвокат В’ячеслав Ганган у своєму блозі на Оbozrevatel.com, повідомляє “ПроАгро Груп”.

Ухиляння від податків відбувається за двома схемами. Перша: пайовик, у якого є СПД, домовляється з сусідами і орендує у них землю. У договорах відображається вартість оренди паїв 3% від грошово-нормативної оцінки. А решту, скажімо, 10% орендар платить своїм односельцям готівкою. Другий варіант, на переконання Гангана, ще гірший. У цьому випадку один пайовик домовляється з іншими усно, а гроші повністю віддає готівкою. Він збирає всі паї, номінально не підписуючи жодної угоди. Засіває землю, вирощує врожай, збирає. Потім купує фіктивні виробничі документи у трейдерів і продає товар за цими документами. Саме таких земель в Україні 8 мільйонів гектар. Поліція та місцеві адміністрації нічого не помічають.

“Через подібну практику держава не отримує від сільського господарства тих грошей, які могла б отримувати, а це мільйони доларів на рік”, – підсумував адвокат.

На його думку, виходом може стати тільки законодавча реформа. Контроль з боку поліції, податкової та Антимонопольного комітету як спеціального органу змусить дрібних аграріїв вести справи “в білу”. Задекларувати збирання культури, заплатити податки, зокрема на землю, а з отриманого доходу сплатити загальний податок.

“Вирішивши цю проблему на агроринку, Україна зможе значно збільшити надходження до бюджетів різних рівнів. Крім того, порядок і передбачуваність на агроринку дуже важливі для запуску повноцінного ринку землі, який має запрацювати у 2021 році”, – наголосив В’ячеслав Ганган.

Перегляди: 0