Головна Новини Ринок України Фермери Кілійського району Одещини обіцяють акції протестів, включно з перекриттям трас

Фермери Кілійського району Одещини обіцяють акції протестів, включно з перекриттям трас

Фермери Бесарабії перекриють траси, якщо не буде допомоги від держави через посуху, яка триває в регіоні вже другий рік поспіль.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію Всеукраїнського конгресу фермерів.

Зараз в регіоні загинули від 80% до 100% озимих, тепер продовжують гинути ярові культури. На сьогодні господарства вже залишились без соняшника, проса і кукурудзи.

“Посуха була з 2019 року. Ще з 2018 року аграрії увійшли в кредити для посівної у 2019 р. Очікували, що затягши паски в 2020 році, стануть на ноги, але потрапили в пастку: виклались на повну, грошей на рахунках немає, склади пусті, в полях все згоріло, орендну плату пайщикам заплатити нема з чого, податки – нема з чого”, – розповіла голова асоціації фермерів Бесарабії Алла Стоянова.

Така критична ситуація загроза не лише для аграріїв, а й для всього регіону: тут фермерські господарства є бюджетоутворювальними. А отже без сплачених ними податків уся соціальна сфера району залишиться без зарплат.

У свою чергу, голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник наголошує, що для вирішення проблем бесарабських фермерів потрібен комплекс заходів:

“Без компенсації з резервного фонду за втрачений врожай цьогоріч в регіоні буде біда. Має бути масштабна програма зрошення, саме державна, бо приватний бізнес не потягне її відновити. Потрібно, щоб фермери навчились користуватися страховими продуктами. Будемо вимагати компенсацію страхового платежу, як це діє в ЄС”.

Перегляди: 0