Головна Новини Ринок України Початок масової сівби озимих зернових затримується через погодні умови

Початок масової сівби озимих зернових затримується через погодні умови

Друга декада вересня характеризувалася сухою та жаркою погодою для даного періоду. Дуже високі денні температури повітря та ґрунту посилили та поширили ґрунтову посуху, розвиток якої розпочався у багатьох областях ще у другій половині липня. Ґрунтова засуха у деяких районах вже триває 6-12 декад.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію Національної Академії аграрних наук.

Опадів протягом цієї декади не спостерігалося, лише 17 вересня у деяких областях пройшли короткочасні зливові дощі різної інтенсивності, але вони були непродуктивними, не поповнили запаси вологи у ґрунті і зволожили тільки верхній його шар. З огляду на це, початок масової сівби озимих культур під урожай 2021 року може затриматися до кінця вересня – початку жовтня.

Такі погодні умови малосприятливі для проведення сівби озимих культур в оптимальні строки, але на думку вчених, при сівбі озимих культур після 25 вересня існує ймовірність того, що рослини через недостатню кількість тепла закінчать осінню вегетацію слаборозвиненими, у початкових фазах розвитку (“проростання зерна”, “сходи”). Озимі, які буде посіяно в оптимальні строки у ґрунт з достатньою вологозабезпеченістю, встигнуть добре укорінитися до настання зимового періоду. Такі рослини у подальшому добре використають поживні речовини, вологу, менше пошкодяться шкідниками та хворобами.

Формування та якість сходів на вже засіяних площах пшеницею озимою буде залежати лише від дощів, які очікуються найближчим часом.

Перегляди: 0