Головна Новини Ринок України Ціни на основні сільгоспкультури в Україні і світі зростають через неврожай і...

Ціни на основні сільгоспкультури в Україні і світі зростають через неврожай і активний попит – Марія Колесник

Цьогорічна посуха, яка охопила не лише Україну, а й решту країн Чорноморського басейну, затримує сівбу озимих культур, зокрема пшениці, під врожай 2021/22 МР. Разом із іншими чинниками це призвело до зростання цін як на внутрішньому, так і на світовому ринках зерна.

Про це розповіла заступник директора “ПроАгро Груп”, аналітик аграрних ринків Марія Колесник у публікації в Сomments.UA.

Зокрема протягом останнього місяця експортні ціни на українську продовольчу пшеницю зросли в середньому на 30 доларів, а на кукурудзу – на 15 доларів на тонні зерна. Додамо до цього ще й девальвацію гривні і маємо зростання внутрішніх цін на продовольче зерно в гривневому еквіваленті протягом місяця в на 1100-1300 гривень на тонні.

“Цьогорічний врожай соняшнику наша агенція ProAgro Group оцінює на рівні 15 млн. тонн проти минулорічного показника у 18,8 млн. тонн. Виробництво української сої ми прогнозуємо в обсязі 2,5-2,8 млн. тонн, що також суттєво нижче за минулорічний показник у 3,7 млн. тонн. Різке скорочення пропозиції сої на внутрішньому ринку на тлі зростання світових цін на цю олійну через активний попит з боку Китаю та посуху в США та Бразилії також підтримуватиме бичачі цінові тренди”, – зазначила Марія Колесник.

За її словами, якщо друга хвиля розповсюдження COVID-19 в світі не обмежить попит, то до кінця поточного року варто очікувати на подальше цінове зростання як на ринку рослинних олій, так і на ринках їх сировини.

“Що ж стосується зерна, то передумов для різкого цінового росту поки немає, оскільки загальностівове виробництво в сезоні 2020/21 МР за оцінками аналітиків Міжнародної Ради по Зерну (IGC) становитиме 2,23 млрд. тонн, що є співставним з показником минулого року у 2,18 млрд. тонн і навіть перевищує його на 5 млн. тонн. Водночас погані перспективи на новий сезон і занепокоєння, яке викликає перспектива недоотримання обсягів виробництва в сезоні 2021/22 МР, буде весь час тримати ринок в тонусі та стимулювати цінове зростання”, – наголосила заступник директора “ПроАгро Груп”.

Перегляди: 0