Головна Новини Ринок України Зниження ставки ПДВ не допоможе побороти скрутки в АПК

Зниження ставки ПДВ не допоможе побороти скрутки в АПК

Зниження ставки ПДВ з 20% до 14% не допоможе побороти скрутки в АПК, натомість може призвести до ускладнення адміністрування податкових звітностей та касового розриву на підприємствах.

Таку думку висловив доцент Київської школи економіки, експерт із земельних питань Олег Нів’євський, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroPolit.com.

“Щодо економії бюджету в результаті зниженні ефективності схем шахрайства з ПДВ, так званих “скруток”, що хочуть бачити законотворці – це під великим знаком питання. По-перше, скрутки від цього не пропадуть. По-друге, у підприємств виникатиме касовий розрив і, як результат, мотивація до додаткової тінізації. І по-третє, ще одна ставка ПДВ ускладнює адміністрування та бухгалтерський облік, підвищує ризик перевірок з боку податкової, що ніяким чином не стимулюватиме підприємців до більшої відкритості і, відповідно, до збільшення надходжень від ПДВ. Тобто в цій частині очікування законотворців можуть не тільки не зреалізуватись, але навпаки тільки погіршити ситуацію”, – впевнений Нів’євский .

Нагадаємо, депутати Верховної Ради на засіданні 17 листопада поточного року прийняли за основу до другого читання законопроєкт №3656 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції”, який, зокрема, передбачає зниження ставки ПДВ для агросектору з 20% до 14%. За документ у першому читанні проголосували 233 народних депутатів. Але, як з’ясувалося, деталі цього законопроєкту стали причиною гучного скандалу, адже авторів звинуватили у лобіюванні інтересів великих аграрних підприємств.

Перегляди: 1